Aliații cancelarului Merkel își nuanțează propunerea ca imigranții să fie obligați să vorbească limba germană și în familie

Aliații cancelarului Merkel își nuanțează propunerea ca imigranții să fie obligați să vorbească limba germană și în familie

Uniunea Creștin-Socială din Bavaria (CSU), aliata la guvernare a Uniunii Creștin-Democrate (CDU) conduse de cancelarul Angela Merkel, și-a reformulat luni propunerea de a-i obliga pe imigranții ce doresc să se stabilească în Germania să vorbească în limba germană și la ei acasă, în urma controverselor stârnite de această inițiativă ei afirmând acum că imigranții trebuie să vorbească germana 'zilnic', relatează agenția EFE.

'Cine dorește să trăiască aici pe termen lung trebuie să vorbească germană atât în locurile publice, cât și acasă', aceasta a fost propunerea inițială a CSU, prezentată într-un document publicat duminică de cotidianul Bild am Sonntag cu argumentul că limba este un element fundamental pentru integrare în societate și la locul de muncă.

În fața valului de critici ce a urmat, liderii partidului s-au văzut nevoiți să nuanțeze ideea, deși o consideră în continuare corectă în esența ei. 'Cine dorește să se stabilească aici permanent, trebuie motivat să folosească limba germană zilnic', astfel sună acum propunerea pe care CSU o va dezbate la congresul său anual de la sfârșitul săptămânii.

'Fiecare poate vorbi acasă cum vrea', a declarat luni vicepreședintele CSU, Peter Gauweiler, în timp ce președinta grupului parlamentar al acestui partid, Gerda Hasselfeldt, a admis ar fi trebuit 'să se mai reflecteze' asupra inițiativei, subliniind totuși că 'în mod indiscutabil, limba este lucrul cel mai important pentru integrare'. De asemenea, lidera grupului parlamentar al CSU susține că această formațiune a urmărit mai degrabă să deschidă o dezbatere publică și 'nu orice propunere trebuie să conducă la o lege cu cereri și mecanisme de control'.

În ce privește reacția cancelarului Merkel la sugestia partenerilor ei din guvern, ea a afirmat că 'buna cunoaștere a limbii germane face parte din integrare' și a apărat 'avantajele' bilingvismului, menționând că 'nu este greșit ca, de exemplu, copiii că crească fiind bilingvi și să învețe o limbă străină mai puțin'.

La rândul său, președintele Partidului Social-Democrat german (SPD), Sigmar Gabriel, formațiune ce face de asemenea parte din coaliția guvernamentală, s-a alăturat criticilor, el apreciind că propunerea CSU este un exemplu 'extrem de confuzie politică la care nu ar ajunge un social-democrat'.

Circa 20% dintre rezidenții stabiliți în Germania au 'rădăcini străine', cel puțin unul dintre părinții străini provenind din altă țară. Controversa privind limba survine în contextul creșterii considerabile a numărului imigranților în Germania și al dezbaterilor aprinse generate de problema numărului ridicat al solicitanților de azil.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…