Ambasadorul Germaniei la Varșovia, convocat la MAE din Polonia pentru declarații "antipoloneze"; Schulz invocă o "putinizare"

Varșovia, 10 ian /Agerpres/ - Ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, l-a convocat pe ambasadorul Germaniei la Varșovia din cauza "declarațiilor antipoloneze ale unor politicieni germani", în contextul în care președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a denunțat o "putinizare" a politicii europene în Polonia, relatează AFP.

"Ministrul Witold Waszczykowski l-a invitat luni pe ambasadorul Republicii Federale Germane, Rolf Nikel, în urma declarațiilor antipoloneze ale unor oameni politici germani", potrivit unui comunicat emis duminică de Ministerul polonez de Externe.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Artur Dmochowski, a indicat presei că această întâlnire va avea loc luni dimineață.

Șeful diplomației poloneze dorește să transmită ambasadorului "o poziție în apărarea intereselor și imaginii Poloniei", a indicat acesta postului de televiziune privat TVN24.

Purtătorul de cuvânt a refuzat să precizeze care declarații ale politicienilor germani au iritat Varșovia.

Președintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, a criticat deschis—duminică — guvernul conservator polonez pentru reformele sale în domeniul justiției și în cel al presei, evocând o "putinizare" a politicii europene.

"Guvernul polonez consideră victoria sa electorală drept un mandat care îi permite să-și subordoneze binele statului voinței partidului victorios", a declarat el într-un interviu acordat publicației Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

"Este o democrație dirijată după modelul lui Putin, o putinizare periculoasă a politicii europene", a estimat el, făcând aluzie la președintele rus Vladimir Putin.

Deja în decembrie, Schulz își atrăsese protestele conducătorilor polonezi comparând situația "dramatică" cu o "lovitură de stat".

Șefa guvernului polonez, Beata Szydlo, a pretins apoi să-și ceară scuze.

Aflat la putere în 2005-2007, Partidul Dreptate și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, întreținuse relații foarte tensionate cu Germania, pe care o acuza că nu ține seama de interesele țărilor mai puțin importante ale Uniunii Europene.
Kaczynski este cunoscut, de altfel, pentru retorica sa antigermană, comentează AFP.

"Noi nu avem nevoie de ajutor din partea Germaniei în ceea ce privește democrația", declara el în decembrie la televiziunea poloneză online Republika.

Mai mulți politicieni europeni și-au exprimat, de asemenea, recent rezervele asupra evoluției statului de drept în Polonia după reformele introduse de conservatorii aflați la putere de două luni, în special în domeniul justiției și al presei.

Noile măsuri suscită neliniște la Bruxelles. Ca o primă etapă a unei proceduri de evaluare, Comisia Europeană va ține o dezbatere asupra situației statului de drept în Polonia în 13 ianuarie.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

2 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

3 PSD, rozătoarea statului român! După fată, Daea și-a angajat și ginerele, printr-un concurs dubios, în ministe…

4 Info / Doliu la PSD! Doar 10% din votanții ProRomânia votează cu Dăncilă! Peste 70% merg cu Iohannis!

5 Ce-o avea asta-n gură, fraților? Priviți-i cum râd, zici că au băut ceai de cânepă...

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trailerul de la noul film Războiul Stelelor s-a lansat și e aici