Americanul Matthew Miller, condamnat la şase ani de închisoare în Coreea de Nord

Americanul Matthew Miller, condamnat la şase ani de închisoare în Coreea de Nord

Americanul Matthew Miller a fost condamnat duminică de către un tribunal nord-coreean la şase ani de închisoare, a anunţat agenţia oficială KCNA, citată de AFP.

"El a comis acţiuni ostile" faţă de Coreea de Nord, "intrând" pe teritoriul ţării "deghizat în turist, în aprilie", potrivit agenţiei, care nu a precizat natura acestor fapte.

Curtea Supremă l-a condamnat, la finalul procesului, duminică, a adăugat agenţia.

Miller, unul dintre cei trei americani deţinuţi în Coreea de Nord, a fost arestat în aprilie după ce a fost acuzat că şi-a rupt viza şi a cerut azil în această ţară stalinistă.

Pe 8 septembrie, după câteva ore de la anunţarea procesului lui Matthew Miller, Statele Unite au îndemnat Coreea de Nord să-i elibereze pe cei trei americani pe care-i deţine. Ceilalţi deţinuţi americani sunt Jeffrey Fowle şi Kenneth Bae.

Coreea de Nord a anunţat, în iunie, că Matthew Miller şi Jeffrey Fowle urmau să fie judecaţi pentru acţiuni nespecificate, asimilate unor "acţiuni ostile faţă de ţară".

Kenneth Bae a fost arestat în noiembrie 2012. Acuzat că este un militant creştin evanghelist care caută să îndepărteze de la putere Guvernul nord-coreean, el a fost condamnat la 15 ani de închisoarre.

"Din motive umanitare privindu-i pe Jeffrey Fowle, Matthew Miller şi familiile lor, cerem Republicii Populare Democrate Coreea (RPDC, Coreea de Nord) să-i elibereze pentru ca să se poată întoarce acasă", afirma Departamentul de Stat american.

"Cerem de asemenea RPDC să-l ierte pe Kenneth Bae, să-i acorde o amnistie excepţională şi să-l elibereze pentru ca să se alăture familiei şi să primească îngrijiri", adăuga diplomaţia americană.

Pe 2 septembrie, cei trei americani au lansat un apel în care solicitau Washingtonului să trimită un emisar care să negocieze eliberarea lor cu Phenianul.

Supravegheaţi de reprezentanţi ai Guvernului, ei au evocat condiţiile de detenţie, într-un interviu pentru CNN, un lucru neobişnuit pentru Coreea de Nord. Cei trei deţinuţi se aflau într-un hotel din capitala nord-coreeană.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria