ANALIZĂ: Putin şi Poroşenko au discutat la Minsk, dar fără să ajungă la vreun rezultat concret

ANALIZĂ: Putin şi Poroşenko au discutat la Minsk, dar fără să ajungă la vreun rezultat concret

Negocierile dintre preşedinţii rus şi ucrainean s-au încheiat miercuri la Minsk fără mari progrese concrete în vederea încheierii conflictului din estul Ucrainei, Vladimir Putin minimalizând capturarea unor militari ruşi pe teritoriul ucrainean.

ANALIZĂ: Putin şi Poroşenko au discutat la Minsk, dar fără să ajungă la vreun rezultat concret (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Petro Poroşenko şi Vladimir Putin s-au întâlnit tête-à-tête marţi, timp de peste două ore, în cadrul unui summit regional în capitala Belarusului, unde au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Uniunii Europene (UE).

Poroşenko a evocat negocieri "dificile" şi "câteva rezultate", dar care par insuficiente pentru a pune capăt conflictului sângeros, care durează de peste patru luni, între rebeli proruşi şi forţe guvernamentale în estul Ucrainei.

Preşedintele rus a declarat, la rândul său, că Rusia este pregătită să "facă totul" pentru procesul de pace din Ucraina... atunci când acesta va demara. Putin a minimalizat însă protestele Kievului de după capturarea a zece militari ruşi pe teritoriul ucrainean, o incursiune care a avut loc, potrivit Moscovei, în mod "accidental".

"Nu am primit informaţii din partea Ministerului (rus) al Apărării. Dar, din câte am înţeles, ei patrulau la frontieră şi au ajuns pe teritoriul ucrainean", a declarat cel mai puternic om de la Kremlinul, sublinind că şi militari ucraineni au încălcat în trecut frontiera şi au pătruns în Rusia.

"Nu a existat niciodată nicio problemă şi sper că nu va exista nicio problemă cu Ucraina nici de data asta", a spus el.

Poroşenko a cerut, la rândul său, "acţiuni concrete" şi a evocat o "foaie de parcurs" în vederea unui plan de pace menit să pună capăt confruntărilor armate, care s-au soldat cu peste 2.200 de morţi în decurs de patru luni. El a afirmat că acest plan a fost susţinut de către toate părţile prezente la Minsk, "fără excepţie".

- Zece militari ruşi capturaţi

Cu câteva ore înaintea întâlnirii, Kievul a difuzat interogatorii filmate cu militari ruşi capturaţi în Ucraina.

Unul dintre militari a spus că a crezut, iniţial, că participă la "manevre" în vederea cărora li s-a cerut să acopere cu vopsea albă numerele de înmatriculare ale vehiculelor. El a declarat că şi-a dat seama că Ucraina şi Rusia sunt în război, atunci când bilndata la bordul căreia se afla a fost bombardată.

Era imposibil să se afle în ce condiţii au fost interogaţi aceşti militari ruşi.

"Au traversat frontiera, probabil accidental, într-o zonă nesemnalizată şi nepăzită", a declarat pentru agenţii ruseşti de presă o sursă de la Ministerul rus al Apărării.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria