Angela Merkel susține dreptul mișcării antiislam PEGIDA de a desfășura manifestații

Angela Merkel susține dreptul mișcării antiislam PEGIDA de a desfășura manifestații

Cancelarul german Angela Merkel s-a pronunțat luni în favoarea dreptului mișcării antiislam PEGIDA (Patrioții Europeni împotriva Islamizării Occidentului) de a desfășura manifestații, deși a dezaprobat mesajele și ideile exprimate de aceasta, consemnează agenția EFE.

'În calitate de cancelar, și indiferent că-mi plac sau nu ideile sale (ale PEGIDA), doresc să-și poată desfășura manifestațiile oriunde în Germania', a declarat Angela Merkel în fața presei după întâlnirea cu președintele statului Ghana, John Dramani Mahama, aflat în vizită oficială la Berlin. Dreptul de a manifesta este un 'bun democratic', la fel cum sunt libertatea presei și libertatea de expresie, și guvernul federal trebuie să-l garanteze, a insistat cancelarul german.

Din motive de securitate, mișcarea PEGIDA a fost obligată să-și anuleze marșul programat pentru luni la Dresda, poliția avertizând asupra riscului unor atacuri teroriste. Dar liderii vizibili ai acestei mișcări, Lutz Bachmann și Kathrin Oertel, au organizat o conferință de presă în cursul cărei au susținut că nu vor da înapoi și vor convoca în scurt timp alte marșuri, după ce la manifestația ce a avut loc săptămâna trecută, tot la Dresda, au luat parte circa 25.000 de persoane.

Însă în timp ce în cursul zilei de luni un grup restrâns de simpatizanți ai PEGIDA încercau să pornească o demonstrație în centrul orașului Dresda, în pofida interdicției autorităților, la Munchen au ieșit în stradă circa 10.000 de adversari ai acestei mișcări, care au manifestat împotriva intoleranței și islamofobiei. Manifestații similare, dar de mai mică amploare, cu circa 1.000 de participanți, s-au desfășurat în orașele Wulzburg și Nurnberg.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cristian Boureanu și Laura Dincă s-au despărțit după aproape 7 ani de relație

2 Categoria „valori” / Așa arată casele interlopilor / Adrian Beleaua se laudă pe TikTok cu foișorul din curte

3 Categoria „valori” / „Bujilă” și Leo de la Kuweit, la un pas de bătaie / În conflict a intervenit și Anaser

4 Imagini rare cu „Șmecherii României” pe Coasta de Azur

5 Numai în România e posibil așa ceva!