Apa a devenit obiect de dispută între Franța și Elveția, în contextul secetei amplificate de caniculă

Apa a devenit obiect de dispută între Franța și Elveția, în contextul secetei amplificate de caniculă

Apa a devenit obiect de dispută între Franța și Elveția, în contextul secetei amplificate de canicula din ultimele săptămâni, scrie Huffington Post, relatând că autoritățile elvețiene și-au cerut scuze luni pentru neînțelegerea legată de pomparea unor mari cantități de apă din lacul Les Rousses din Franța efectuată de armata din Țara Cantoanelor pentru a asigura adăparea vacilor din zone elvețiene alpine.

Potrivit France 3, două elicoptere militare elvețiene au survolat, de mai multe ori, la 23 iulie, acest lac situat foarte aproape de granița dintre cele două țări, și au încărcat mari cantități de apă, întreaga acțiune derulându-se timp de mai multe ore sub ochii locuitorilor și a turiștilor aflați în zonă.

'Am fost foarte surprinși. Am luat legătura cu autoritățile elvețiene, care au suspendat imediat operațiunea', a explicat luni, la France Info, secretarul general al prefecturii Jura din Franța, Renaud Nury, în opinia căruia, 'se pare că a fost o acțiune ilegală'.

Incidentul a deranjat cu atât mai mult cu cât, din cauza caniculei instalate de la începutul lunii iulie, în această comună franceză sunt instituite măsuri temporare de restricție a consumului de apă, fiind interzise udatul peluzelor și terenurilor de sport, umplerea piscinelor și spălarea mașinilor.

De cealaltă parte, armata elvețiană susține că ar fi anunțat în prealabil Parisul, dar că mesajul nu ar fi ajuns la factorii responsabili.

'Am adresat chiar azi o scrisoare prefectului pentru a cere scuze în numele autorităților cantonale. Este vorba despre o *notă falsă* în comunicare, pe care o regretăm sincer', a declarat, pentru Francetv info, șeful Statului Major din cantonul Vaud, Denis Froidevaux.

'Am primit scuze oficiale, precum și o propunere de reglementare' a problemei, a confirmat Renaud Nury. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce face fosta soţie a lui Mihai Neşu, la șapte ani de la divorț

2 Uff, găina bătrână se screme să pară „bună”...

3 Conspirația tăcerii / Cine este femeia care a accidentat mortal două fete în București și a fost lăsată în liber…

4 Într-un gest fără precedent, toți europarlamentarii români cer șefei Comisiei mai multe posturi pentru români …

5 ULTIMA ORĂ Grave nereguli în calculul pensiilor militare: unele pensii din MAI sunt prea mari, cele din MApN s…