Arabia Saudită a avertizat Rusia că acțiunile sale în Siria vor avea 'consecințe periculoase' (surse diplomatice)

Arabia Saudită a avertizat Rusia că acțiunile sale în Siria vor avea 'consecințe periculoase' (surse diplomatice)

Intervenția militară a Moscovei în Siria va avea 'consecințe periculoase', escaladând războiul sectar și inspirând militanții din întreaga lume să se alăture jihadiștilor, le-au transmis oficiali saudiți de rang înalt liderilor ruși, relatează Reuters, citând o sursă saudită. 'Intervenția rusă în Siria o va atrage pe aceasta într-un război sectar', a declarat luni această sursă, adăugând că regatul 'avertizează în privința consecințelor periculoase ale intervenției ruse'.

'Saudiții vor continua să consolideze și să sprijine opoziția moderată din Siria', a adăugat aceasta.

Sursa pretinde că citează pozițiile exprimate de ministrul apărării și al doilea în ordinea succesiunii, prințul Mohammed bin Salman, și ministrul de externe, Adel al-Jubeir, în timpul unor întâlniri cu Vladimir Putin și Serghei Lavrov de la Soci, de duminică.

Vărsarea de sânge din Siria, parte a unui conflict mai larg pentru supremație regională între Arabia Saudită sunnită și Iranul șiit, a alimentat diviziunile sectare în Orientul Mijlociu și a atras combatanți străini motivați religios de ambele părți.

Potrivit Reuters, statele din Golf au suspiciuni că principalul motiv al Kremlinului pentru lansarea de lovituri aeriene în Siria este salvarea lui Al-Assad și că de fapt combaterea terorismului este o scuză convenabilă.

'Recenta escaladare va contribui la atragerea extremiștilor și jihadiștilor în războiul din Siria', a mai spus sursa saudită, adăugând că acțiunile Kremlinului îi vor îndepărta pe simplii musulmani sunniți din întreaga lume.

Arabia Saudită i-a cerut cu insistență Rusiei să contribuie la combaterea terorismului în Siria alăturându-se coaliției existente formate din peste 20 de națiuni care se luptă cu jihadiștii SI, a mai precizat această sursă.

Riadul a reiterat că președintele Al-Assad trebuie să renunțe la putere ca parte a procesului convenit la conferința de la Geneva din iunie 2012, care a stabilit un parcurs către pace și tranziție politică.

În declarațiile făcute duminică presei despre loviturile aeriene ale Rusiei din Siria, Jubeir a spus că a exprimat 'preocupările noastre că aceste operațiuni ar putea fi percepute ca o alianță între Iran și Rusia'. Rusia a replicat că principalul său scop este combaterea terorismului, a adăugat Jubeir. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante