Banca Mondială blochează asistența financiară în valoare de 45 milioane de dolari pentru Republica Moldova

Banca Mondială blochează asistența financiară în valoare de 45 milioane de dolari pentru Republica Moldova

Banca Mondială (BM) a blocat fondurile de 45 de milioane dolari pentru suportul bugetar din 2015, condiționând deblocarea acestuia de acțiuni decisive pentru soluționarea problemelor din sectorul bancar al Republicii Moldova, menționează șeful Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer, într-o declarație citată de presa de peste Prut.

'Ar fi ilogic și iresponsabil ca Banca Mondială să transfere banii acționarilor săi prin 'ușa din față', în timp ce există riscuri ca sume și mai mari de bani publici să fie pierdute prin 'ușa din spate' din cauza fraudelor și a corupției din sectorul bancar', se spune în declarația sa transmisă presei.

'Banca Mondială poate oferi sprijin unei țări doar atunci când bugetul național al țării este sustenabil și reflectă deciziile în materie de politici. Guvernul va trebui să emită obligațiuni de stat pentru a proteja deponenții de frauda din sectorul bancar, iar bugetul țării pentru 2015 nu include în prezent costul dobânzii aferente acestor obligațiuni. Prin urmare, bugetul național nu este pregătit să beneficieze de suport bugetar din partea Băncii Mondiale. Noi recomandăm autorităților ca cele trei bănci aflate în prezent sub administrare specială — Banca de Economii, Banca Socială și Unibank — să fie lichidate', menționează același responsabil al BM.

Potrivit acestuia, 'orice încercare de a naționaliza și recapitaliza Banca de Economii nu ar spori decât costul direct pentru bugetul public și ar crea un risc ca banii contribuabililor să fie utilizați pentru a acoperi pierderile ascunse și pierderile potențiale de viitor'.

'În fiecare săptămână aud relatări noi despre modul în care corupția și birocrația creează obstacole în crearea unor noi locuri de muncă pentru cetățenii Moldovei. (...)Moldovenii merită locuri de muncă mai bune și le vor obține doar dacă sectorul privat se va dezvolta. Însă prea mulți indicatori de corupție s-au înrăutățit în ultimii ani în loc să se îmbunătățească', mai menționează Alex Kremer. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...