BBC: Principalul suspect din ultima înregistrare de propagandă a Statului Islamic ar fi cetățeanul britanic Siddhartha Dhar

BBC: Principalul suspect din ultima înregistrare de propagandă a Statului Islamic ar fi cetățeanul britanic Siddhartha Dhar

Principalul suspect din ultima înregistrare de propagandă a Statului Islamic (SI) ar fi cetățeanul britanic Siddhartha Dhar, a relatat marți BBC. Potrivit unei surse oficiale, Siddhartha Dhar se află în centrul unor investigații privind înregistrarea video, care viza să arate uciderea a cinci bărbați despre care SI afirma că sunt spioni. ''Multe persoane cred că el este'', a afirmat sursa, deși nu există nici o confirmare oficială.

Siddhartha Dhar, cunoscut și ca Abu Rumaysah, a plecat din Marea Britanie în 2014, când a fost eliberat pe cauțiune. Tată a patru copii, Dhar, din Walthamstow, situat în estul Londrei, fusese arestat sub bănuiala că încuraja terorismul. După ce-a fost eliberat pe cauțiune, bărbatul a plecat în Siria. De religie hindusă, Dhar conducea o afacere de închirieri de castele gonflabile la Londra înainte de a se converti la islam și de a se alătura grupării radicale Al-Muhajiroun. Mai înainte, unul dintre asociații săi a declarat pentru BBC că nu are nici o îndoială că vocea din înregistrarea video a SI este cea a lui Siddhartha Dhar.

Sora lui Dhar a declarat și ea la BBC , după ce-a auzit prima dată sonorul înregistrării video, că se teme ca nu cumva vocea să fie cea a fratelui ei, cu toate că, privind clipul, ea nu mai era așa sigură. ''Am fost șocată'', a declarat Konika Dhar.

În ultima înregistrare video a grupării extremiste — care n-a putut fi totuși verificată independent — bărbatul mascat, care ținea o armă de foc, îl ironiza pe premierul David Cameron pentru că a îndrăznit ''să conteste puterea'' grupării extremiste. ''Vom continua jihadul, vom străpunge granițele și într-o zi vom invada pământul vostru, unde va domni Sharia'', a afirmat bărbatul.

După ce s-a convertit la islam, Dhar a devenit un membru de seamă și purtător de cuvânt al rețelei Al-Muhajiroun, o grupare interzisă în baza legislației antiteroriste. El a participat constant la manifestații împotriva SUA, Israelului, a regimurilor arabe sau împotriva oricărei alte cauze despre care gruparea credea că este neislamică. El stătea în apropierea moscheilor vinerea după-amiază încercând să găsească noi adepți pentru modul de gândire al rețelei radicale. Dhar a postat înregistrări video online. Rar pierdea ocazia de a vorbi cu mass-media. Și când vorbea, cu greu își ascundea opiniile radicale.

În înregistrarea video de 10 minute este înfățișat, de asemenea, un băiat cu accent britanic. După presupusele execuții, el este văzut arătând de la distanță și vorbind despre uciderea unor ''necredincioși''. Chanel 4 News a relatat că un bărbat din sudul Londrei, numit Sunday Dare, l-a recunoscut pe băiat în înregistrarea video ca fiind nepotul său, Isa Dare, care a fost luat în Siria de către fiica sa, Grace Dare. Potrivit declarațiilor lui Sunday Dare, nepotul său ar fi fost folosit pentru propagandă și ca ''scut''.

Grace Dare, care și-a luat numele de Khadijah, provine dintr-un mediu britanico-nigerian și s-a convertit la islam când avea vârsta de 18 ani. Ea a plecat în Siria în 2013, când avea 22 de ani. Identitatea băiatului nu a fost oficial confirmată.

Potrivit poliției britanice, cel puțin 700 de persoane din Regatul Unit au plecat pentru a susține sau a lupta pentru organizații jihadiste în Siria și Irak și aproximativ jumătate dintre ele s-au întors.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...