Biserica Anglicană a învestit luni prima femeie episcop din rândurile sale

Biserica Anglicană a învestit luni prima femeie episcop din rândurile sale

Biserica Anglicană a Angliei a învestit luni prima femeie episcop în catedrala din York, în cadrul unei ceremonii istorice, la 20 de ani după hirotonirea primelor femei preot, relatează AFP.

În luna decembrie a anului trecut, Libby Lane — pe numele său complet Elizabeth Jane Holden Lane — a fost numită episcop, pentru prima dată de când regele Henric al VIII-lea a fondat Biserica Anglicană în 1534.

Susținătoare a echipei de fotbal Manchester United, saxofonistă, cu un apreciat simț al umorului dar și al datoriei, Libby Lane a preluat astfel funcția lăsată vacantă în Stockport, un oraș industrial din zona Grand-Mancester (nord-vestul țării).

Din 2007, Lane (48 de ani), căsătorită cu un preot și mamă a doi copii, a fost preot în dioceza de Chester, din aceeași regiune.

Învestirea, celebrată în cea mai mare catedrală gotică din Europa de Nord, marchează începutul unei noi ere pentru Biserica Anglicană după secole de predominanță masculină în ierarhia clericală.

Evenimentul a fost îndelung așteptat de cei care pledează pentru un rol mai important al femeilor în Biserica Anglicană. Cu toate acestea, exemplul lui Libby Lane continuă să întâmpine opoziția unei părți conservatoare a clerului, încă reticentă să acorde femeilor această funcție, relatează AFP. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

2 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo

3 Noul război? Amănunte care dau fiori...

4 VIDEO În prima mașină erau șase comandanți ruși care au fost „eliberați de viață”. În cealaltă, 5 soldați, „eliberați” și ei...

5 Ucrainenii l-au „eliberat de viață” pe instructorul super-piloților ruși