Biserica Anglicană a învestit luni prima femeie episcop din rândurile sale

Biserica Anglicană a învestit luni prima femeie episcop din rândurile sale

Biserica Anglicană a Angliei a învestit luni prima femeie episcop în catedrala din York, în cadrul unei ceremonii istorice, la 20 de ani după hirotonirea primelor femei preot, relatează AFP.

În luna decembrie a anului trecut, Libby Lane — pe numele său complet Elizabeth Jane Holden Lane — a fost numită episcop, pentru prima dată de când regele Henric al VIII-lea a fondat Biserica Anglicană în 1534.

Susținătoare a echipei de fotbal Manchester United, saxofonistă, cu un apreciat simț al umorului dar și al datoriei, Libby Lane a preluat astfel funcția lăsată vacantă în Stockport, un oraș industrial din zona Grand-Mancester (nord-vestul țării).

Din 2007, Lane (48 de ani), căsătorită cu un preot și mamă a doi copii, a fost preot în dioceza de Chester, din aceeași regiune.

Învestirea, celebrată în cea mai mare catedrală gotică din Europa de Nord, marchează începutul unei noi ere pentru Biserica Anglicană după secole de predominanță masculină în ierarhia clericală.

Evenimentul a fost îndelung așteptat de cei care pledează pentru un rol mai important al femeilor în Biserica Anglicană. Cu toate acestea, exemplul lui Libby Lane continuă să întâmpine opoziția unei părți conservatoare a clerului, încă reticentă să acorde femeilor această funcție, relatează AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina