Biserica Anglicană a învestit luni prima femeie episcop din rândurile sale

Biserica Anglicană a Angliei a învestit luni prima femeie episcop în catedrala din York, în cadrul unei ceremonii istorice, la 20 de ani după hirotonirea primelor femei preot, relatează AFP.

În luna decembrie a anului trecut, Libby Lane — pe numele său complet Elizabeth Jane Holden Lane — a fost numită episcop, pentru prima dată de când regele Henric al VIII-lea a fondat Biserica Anglicană în 1534.

Susținătoare a echipei de fotbal Manchester United, saxofonistă, cu un apreciat simț al umorului dar și al datoriei, Libby Lane a preluat astfel funcția lăsată vacantă în Stockport, un oraș industrial din zona Grand-Mancester (nord-vestul țării).

Din 2007, Lane (48 de ani), căsătorită cu un preot și mamă a doi copii, a fost preot în dioceza de Chester, din aceeași regiune.

Învestirea, celebrată în cea mai mare catedrală gotică din Europa de Nord, marchează începutul unei noi ere pentru Biserica Anglicană după secole de predominanță masculină în ierarhia clericală.

Evenimentul a fost îndelung așteptat de cei care pledează pentru un rol mai important al femeilor în Biserica Anglicană. Cu toate acestea, exemplul lui Libby Lane continuă să întâmpine opoziția unei părți conservatoare a clerului, încă reticentă să acorde femeilor această funcție, relatează AFP. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Confirmare oficială / Dragnea și Tăriceanu au dat liber Ungariei să-și facă de cap în Transilvania!

2 Document / Așa arată jaful PSD! Guvernul Orban refuză plăți de aproape 150 milioane lei pentru proiecte PNDL făc…

3 Informație / Președintele pregătește din umbră o mutare care poate îngropa definitiv PSD

4 Judecați voi! O judecătoare care a scăpat ca prin minune de pușcărie se pensionează cu 16.000 de lei pe lună, …

5 Circoteca proastelor în PSD! Mazetele lui Dragnea se păruiesc în public!

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există