Bulgaria: Amendamente controversate la Constituție, adoptate definitiv de parlament

Bulgaria: Amendamente controversate la Constituție, adoptate definitiv de parlament

Parlamentul bulgar a adoptat definitiv miercuri amendamente controversate la Constituție, care ar trebui în principiu să garanteze independența judecătorilor, dar a căror amploare a fost considerată insuficientă de către ministrul demisionar al justiției, care și-a anunțat din acest motiv plecarea din funcție la începutul lunii decembrie, transmite AFP. Aceste amendamente, adoptate în a treia lectură cu 189 de voturi 'pentru', 39 'împotrivă' și o abținere, împart Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în două colegii: unul însărcinat cu cariera judecătorilor, iar celălalt cu cea a procurorilor.

Divizarea vizează reducerea poziției dominante a Parchetului în cadrul CSM. Recunoscând totuși că se poate vorbi de 'un început de reformă', ministrul justiției Hristo Ivanov a demisionat la cea de-a doua lectură în parlament a amendamentelor, la 9 decembrie, deputații neținând cont de un proiect mai vast pus la punct împreună cu Comisia Europeană.

Printre membrii colegiului care va controla Parchetul, cei desemnați de parlament vor fi mai puțini decât procurorii înșiși, în timp ce ministrul insista pentru un raport invers pentru a preveni tentația corporatistă.

Membră a Uniunii Europene din 2007, Bulgaria este, ca și România, monitorizată printr-un mecanism de supraveghere a sistemului său judiciar din cauza vulnerabilității la corupție. Următorul raport al Bruxellesului este așteptat în ianuarie.

Demisia lui Ivanov, al cărui mic partid DSB și-a retras între timp sprijinul pentru premierul conservator Boiko Borisov, a creat vâltoare în cadrul coaliției aflate la putere, fără a pune totuși sub semnul întrebării stabilitatea guvernamentală.

Miercuri, Borisov a propus-o pe jurista Ekaterina Zaharieva, șefă de cabinet a președintelui Rosen Plevneliev, pentru a-i succeda lui Ivanov în funcția de ministru al justiției.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia