Bulgaria: Parlamentul va dezbate introducerea votului online

Bulgaria: Parlamentul va dezbate introducerea votului online

Parlamentarii bulgari sunt pregătiți să dezbată introducerea votului online, după ce referendumul din octombrie a arătat că există un sprijin puternic în rândul populației pentru o astfel de măsură, relatează miercuri agenția de presă Novinite.

 

Comisia Juridică din Parlament a dat marți aviz favorabil unui proiect de lege în acest sens, care prevede însă că votul online va fi introdus numai dacă sunt garantate prin lege caracterul său secret, controlul civic asupra procesului electoral și securitatea sistemelor informatice. Plenul Parlamentul va fi cel care va trebui acum să discute și să decidă în legătură cu introducerea votului online.

La referendumul de la 25 octombrie 2015, când aproape trei sferturi din cei prezenți la urne și-au exprimat susținerea pentru această propunere, a fost comis un atac cibernetic asupra unor site-uri electorale și guvernamentale bulgare. Oponenții măsurii au spus că atacul a fost un avertisment că votul online ar putea produce unele probleme și că rezultatul scrutinului poate fi ușor manipulat de hackeri.

Totuși, Danail Kirilov, președintele Comisiei Juridice și reprezentant al partidul de guvernământ GERB, a declarat marți că această metodă de vot ar reduce riscul de fraudă și că numărul buletinelor de vot nule ar scădea semnificativ.

Nu a fost stabilită încă data pentru dezbaterea din Parlament, însă, conform legislației, aleșii trebui să organizeze un vot asupra propunerii până la sfârșitul lunii ianuarie, când expiră termenul limită de trei luni de la desfășurarea referendumului.

Rezultatul referendumului nu are caracter obligatoriu pentru parlamentari, în contextul în care prezența la vot a fost mai mică decât la ultimele alegerile, însă a depășit pragul de 20%, ceea ce face ca aleșii să fie nevoiți să ia în considerare scrutinul și să supună la vot propunerea.

AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Elena Ionescu a lăsat totul la vedere, în direct

2 Voiculescu, audiat discret de procurorii DIICOT pentru dispariția unor documente clasificate

3 O cunoscută jurnalistă îl calcă-n picioare pe Voiculescu și-l apără pe Cîțu

4 Raluca Medeşan a murit la doar 34 de ani / Era co-fondatoarea proiectului Profesorul Digital

5 O femeie din Cluj vaccinată cu Pfizer, depistată cu Covid-19 după două luni de la rapel, a murit în secția de …