Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Cameron îi cheamă pe liderii lumii la combatarea cu curaj și determinare a 'cancerului' corupției

Corupția este cancerul aflat în centrul multor probleme cu care confruntă astăzi lumea, avertizează prim-ministrul britanic David Cameron, într-un articol de opinie publicat luni în The Huffington Post, în care, plecând de la lecția oferită de demascarea corupției la FIFA, îi cheamă pe liderii lumii să dovedească același curaj și aceeași determinare pentru a declanșa o lungă bătălie împotriva corupției la nivel global.

'La summiturile internaționale, liderii se întâlnesc să discute despre ajutoare, despre cum să asigurăm creșterea economiilor noastre și cum să-i ținem pe oameni în siguranță', scrie Cameron în publicația menționată. 'Însă pur și simplu nu vorbim destul despre corupție, adaugă el, subliniind că 'acest lucru trebuie să se schimbe'.

'Imigranții care se îneacă în Mediterana fug de state africane corupte. Eforturile noastre de a lupta împotriva sărăciei globale sunt prea adesea subminate de guverne corupte, care împiedică oamenii să obțină veniturile și beneficiile ce sunt de drept ale lor. Corupția subminează și economia globală', mai scrie Cameron, amintind că Forumul Economic Mondial estimează costuri adiționale de 10% pentru companii din cauza corupției, dar și că, potrivit Băncii Mondiale, suma anuală plătită ca mită la nivel mondial se ridică la circa 1.000 de miliarde de dolari.

'Corupția nu doar ne amenință prosperitatea, ci ne și subminează securitatea. Fie că este vorba despre răpirea unor eleve în Nigeria sau despre recrutarea de luptători pentru talibani și Statul Islamic, oameni obișnuiți sunt atrași, în repetate rânduri, către grupări extremiste, în parte ca reacție la opresiunea și corupția propriilor lor guverne', atenționează premierul britanic.

'Liderii lumii pur și simplu nu mai pot evita această problemă. Noi trebuie să arătăm o parte din același curaj care a demascat FIFA, și să încălcăm tabuul vorbind despre corupție. Voi începe la summitul G7 din Germania și voi pune corupția în centrul agendei mele la ONU în septembrie și la G20 din Turcia, culminând cu un summit major anticorupție la Londra anul viitor', adaugă șeful guvernului britanic.

'Așa cum facem pasul îndrăzneț de a așeza corupția în centrul dialogului nostru internațional, tot așa trebuie să plasăm corupția în centrul instituțiilor noastre internaționale', mai afirmă premierul britanic, vorbind despre necesitatea de a fi identificate căile de a-i susține și încuraja pe cei din lumea de afaceri, din societatea civilă și din media care luptă împotriva corupției. 'Trebuie să facem mai mult pentru ca mediul de afaceri global să devină mai ostil corupției și să-i sprijinim pe anchetatorii și procurorii care pot ajuta la aducerea vinovaților în fața justiției', mai scrie David Cameron în The Huffington Post.

AGERPRES/(AS — autor: Irina Cristea, editor: Florin Ștefan)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mafia PSD / Aceasta este diploma falsă de inginer a directorului general al Transelectrica!

2 Semnal-ȘOC pentru PSD! Pro TV, audiență URIAȘĂ cu episodul despre Teleorman de la „România, te iubesc”

3 Americanii au avut un șoc: Nici în Africa nu se mai întâmplă așa ceva! Dragnea: Mesajul meu e clar și ferm, la…

4 Fraților, voi vedeți unde-am ajuns? Fiola pune condiții STS pentru a putea folosi tabletele care împiedică vot…

5 SURSE Digi 24 / Dăncilă a obținut fotografia pentru care Dragnea a plătit 100 000 de dolari

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tort cu dulceață de căpșuni, lemongrass și cremă fină de branză