Canada: Liberalii vor avea majoritatea absolută în parlament (estimări TV)

Canada: Liberalii vor avea majoritatea absolută în parlament (estimări TV)

Partidul Liberal (centru) condus de Justin Trudeau va dispune de majoritatea absolută a deputaților în Camera Comunelor de la Ottawa, după victoria lor categorică la alegerile parlamentare desfășurate luni în Canada, au anunțat principalele posturi de televiziune, citate de AFP.

Potrivit estimărilor disponibile în jurul orei 22.40 (marți, 02.40 GMT), liberalii ar putea dispune de peste 170 de deputați în parlamentul canadian, din totalul de 338, față de circa 100 pentru conservatorii premierului în exercițiu, Stephen Harper, la putere din 2006.

În momentul declanșării campaniei electorale, în urmă cu 78 de zile, Justin Trudeau, 43 de ani, ocupa poziția a treia, în urma conservatorilor și a social-democraților din NPD conduși de Thomas Mulcair.

Treptat, el a redus din avantajul adversarilor săi, în special anunțând că un guvern liberal nu va ezita să renunțe la politica de austeritate a conservatorilor, cu prețul afișării unor bugete deficitare în cursul primilor trei ani ai mandatului, cu scopul de a investi în infrastructură și a relansa creșterea economică, afectată de prăbușirea prețului petrolului în urmă cu peste un an. În mod obișnuit mai la stânga decât liberalii, NPD s-a pronunțat, la rândul său, pentru echilibru bugetar.

În programul său electoral îndreptat spre clasa mijlocie, Justin Trudeau a mai promis să mărească impozitele pentru persoanele cu venituri foarte mari și să reducă fiscalitatea pentru masele largi de canadieni.

Pe plan diplomatic, fiul fostului premier Pierre Elliott Trudeau intenționează să suspende bombardamentele aviației canadiene în Siria și Irak și să participe numai la coaliția condusă de Statele Unite pentru a instrui și consilia forțele irakiene și kurde. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...