Canada: Liberalii vor avea majoritatea absolută în parlament (estimări TV)

Canada: Liberalii vor avea majoritatea absolută în parlament (estimări TV)

Partidul Liberal (centru) condus de Justin Trudeau va dispune de majoritatea absolută a deputaților în Camera Comunelor de la Ottawa, după victoria lor categorică la alegerile parlamentare desfășurate luni în Canada, au anunțat principalele posturi de televiziune, citate de AFP.

Potrivit estimărilor disponibile în jurul orei 22.40 (marți, 02.40 GMT), liberalii ar putea dispune de peste 170 de deputați în parlamentul canadian, din totalul de 338, față de circa 100 pentru conservatorii premierului în exercițiu, Stephen Harper, la putere din 2006.

În momentul declanșării campaniei electorale, în urmă cu 78 de zile, Justin Trudeau, 43 de ani, ocupa poziția a treia, în urma conservatorilor și a social-democraților din NPD conduși de Thomas Mulcair.

Treptat, el a redus din avantajul adversarilor săi, în special anunțând că un guvern liberal nu va ezita să renunțe la politica de austeritate a conservatorilor, cu prețul afișării unor bugete deficitare în cursul primilor trei ani ai mandatului, cu scopul de a investi în infrastructură și a relansa creșterea economică, afectată de prăbușirea prețului petrolului în urmă cu peste un an. În mod obișnuit mai la stânga decât liberalii, NPD s-a pronunțat, la rândul său, pentru echilibru bugetar.

În programul său electoral îndreptat spre clasa mijlocie, Justin Trudeau a mai promis să mărească impozitele pentru persoanele cu venituri foarte mari și să reducă fiscalitatea pentru masele largi de canadieni.

Pe plan diplomatic, fiul fostului premier Pierre Elliott Trudeau intenționează să suspende bombardamentele aviației canadiene în Siria și Irak și să participe numai la coaliția condusă de Statele Unite pentru a instrui și consilia forțele irakiene și kurde. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

3 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

4 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…

5 Mulțumită, Firea anunță că 3,3 milioane lei dați de UE pentru batrânii din cămine sunt gestionați de Iftene, u…