Cei trei candidaţi favoriţi în alegerile prezidenţiale din Afganistan evocă "fraude" şi "nereguli"

Cei trei candidaţi favoriţi în alegerile prezidenţiale din Afganistan evocă "fraude" şi "nereguli"

Cei trei candidaţi favoriţi în alegerile prezidenţiale din Afganistan au relativizat duminică succesul scrutinului organizat cu o zi înainte, evocând "probleme", "nereguli" şi chiar "fraude grave", dar au salutat mobilizarea alegătorilor, în pofida ameninţărilor talibanilor.

Cei trei candidaţi favoriţi în alegerile prezidenţiale din Afganistan evocă "fraude" şi "nereguli" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Kabul, dar şi în alte oraşe importante din ţară ca Herat (vest), Kandahar (sud) sau Jalalabad (est), afganii au participat cu entuziasm la primul tur al acestui scrutin care urmează să-l desemneze pe succesorul lui Hamid Karzai.

Alegerile - primul transfer al puterii de la un preşedinte afgan ales în mod democratic la altul - sunt considerate un test major pentru această ţară săracă, cu o populaţie de 28 de milioane de locuitori şi devastată de trei decenii de războaie, înaintea retragerii celor aproximativ 51.000 de militari NATO până la sfârşitul anului.

În pofida ameninţărilor proferate de către talibani şi temerilor cu privire la un absenteism masiv, alegerile s-au desfăşurat calm, iar autorităţile afgane au anunţat o "participare enormă".

"Am asistat la o zi mare pentru democraţie în Afganistan", a apreciat duminică Zalmai Rassoul, unul dintre cei trei favoriţi, într-o conferinţă de presă, la Kabul.

Însă, "evident, au existat probleme în anumite locuri", a adăugat acest fost ministru de Externe, considerat candidatul preşedintelui în exerciţiu Hamid Karzai.

- Omagiu adus "curajului" afganilor

"Aceste probleme au fost transmise Comisiei pentru Plângeri Electorale (ECC) şi este de datoria acesteia să le răspundă, pentru ca votul să nu fie falsificat", a spus el, fără să ofere precizări despre natura acestor "probleme".

"Un preşedinte ales prin fraude nu va fi acceptat de către Afganistan", a insistat Rassoul.

Acelaşi mesaj a fost transmis şi de către adversarul său Ashraf Ghani, un fost ministru de Finanţe. "Există informaţii care vorbesc despre fraude grave în mai multe locuri. Totul a fost înregistrat şi va fi transmis pentru anchetă la ECC", a declarat el, într-un mesaj postat pe Twitter.

Abdullah Abdullah, celălalt favorit în aceste alegeri cu opt candidaţi, a calificat scrutinul drept un "mare succes", dar a apreciat că nu fost "scutit de nereguli".

La precedentele alegeri prezidenţiale, în 2009, Abdullah, care a ajuns în turul doi, s-a retras denunţând fraude masive, antrenând realegerea de facto a lui Karzai.

Sâmbătă s-au format cozi lungi de alegători entuziaşti, în faţa secţiilor de votare, iar imagini cu afgani arătându-şi mândri degetele pătate cu cerneală, dovada faptului că au votat, au circulat pe reţele de socializare într-un gest de sfidare la adresa talibanilor.

La puţin timp după vot, comunitatea internaţională a salutat mobilizarea alegătorilor afgani, un semn, în opinia acesteia, a progreselor înregistrată de ţară, în urma îndepărtării talibanilor de la putere, în 2001.

Consiliul de Securitate al ONU a lăudat "curajul afganilor care au votat în pofida ameninţărilor şi intimidărilor talibanilor şi altor grupări extremiste sau teroriste".

Aceste alegeri "reprezintă altă etapă majoră în preluarea totală a controlului asupra securităţii ţării de către afgani, în contextul în care Statele Unite şi aliaţii lor îşi retrag forţele", a declarat Casa Albă.

- Transport de urne, atacat

Violenţele cu care au ameninţat talibanii nu au avut loc, însă mai multe incidente au fost semnalate, iar informaţii continuau să apară duminică.

"Ziua de ieri (sâmbătă) a fost intensă pentru noi", a declaart pentru AFP Emanuele Nannini, un reprezentant al ONG-ului Emergency, care gestionează trei spitale în ţară, şi anume la Kabul, în provinciile Panshir (nord) şi Helmand (sud).

"Aproape 30 de pacienţi cu răni în legătură cu conflictul au fost internaţi în spitalele noastre (...). Este un număr foarte mare pentru această perioadă a anului", a subliniat el.

Autorităţile electorale afgane procedau duminică la colectarea şi numărarea voturilor, o operaţiune delicată care ar putea fi vizată de multiple contestări.

Un camion care transporta urne de vot a fost distrus duminică de o bombă artizanală în provincia Kunduz. "Explozia a ucis trei persoane, şi anume un membru al Comisiei Electorale Independente, un poliţist şi un şofer", a anunţat poliţia locală.

Primele rezultate ale turului întâi vor fi cunoscute pe 24 aprilie, înaintea unui posibil tur doi prevăzut pentru 28 mai.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA