China: 55 de persoane acuzate de "terorism" au fost judecate într-un proces colectiv. Trei oameni au fost condamnaţi la moarte

China: 55 de persoane acuzate de "terorism" au fost judecate într-un proces colectiv. Trei oameni au fost condamnaţi la moarte

Autorităţile chineze au expus 55 de persoane, acuzate de "terorism", pe un stadion din Xinjiang, unde, potrivit presei oficiale, judecătorii au pronunţat trei condamnări la moarte, în contextul lansării unei campanii de reprimare a violenţelor în această regiune predominant musulmană, relatează AFP.


China: 55 de persoane acuzate de "terorism" au fost judecate într-un proces colectiv. Trei oameni au fost condamnaţi la moarte 

Potrivit agenţiei China Nouă, citată de Mediafax,un grup, format din "infractori terorişti violenţi", a fost prezentat în faţa a şapte mii de persoane, printre care oficiali ai Partidului Comunist, în prefectura Ili.

Pedepsele pronunţate de judecători vizau cazuri de crimă şi viol, "separatism" sau "participare la o grupare teroristă", anunţă agenţia de stat.

Trei persoane au fost condamnate la moarte pentru că au ucis cu toporul anul trecut o familie de patru persoane, "utilizând metode extrem de crude", a adăugat agenţia de stat.

La rândul său, poliţia a anunţat că 38 de suspecţi au fost inculpaţi, iar alţi 27 trimişi în detenţie.

Evenimentul a fost organizat pentru "a arăta determinarea totală a autorităţilor în vederea reprimării celor trei forţe ale terorismului violent", a anunţat şeful adjunct al filialei locale a Partidului Comunist, făcând aluzie la separatism, extremism religios şi terorism.

Menite pentru a impresiona populaţia, procesele colective pe stadioane au început în anii 1950 şi au continuat până în anii 1990.

Beijingul a anunţat în weekendul trecut lansarea unei campanii de reprimare a terorismului, după o serie de atentate sângeroase atribuite unor radicali din Xinjiang.

Ultimul atentat a avut loc joi, într-o piaţă din capitala regională Urumqi, şi s-a soldat cu 39 de morţi şi 90 de răniţi, fiind unul dintre cele mai sângeroase din ultimii ani.

În plus, China Nouă a anunţat că un oficial de rang înalt din Ili, prefectura în care a avut loc procesul, a devenit recent obiectul unei anchete pentru "atitudinea sa echivocă în legătură cu incidente teroriste violente".

Acest oficial uigur, Batur Duwamet, director adjunct la Biroul pentru Afaceri Generale a Guvernului local, a "exprimat în public opinii care nu sunt în conformitate cu politicile locale referitoare la problemele etnice", a precizat cotidianul oficial Global Times.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...