Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

CIA a început publicarea memoriilor zilnice cu informații ultrasecrete oferite foștilor președinți americani

CIA a început miercuri publicarea așa-numitelor 'memorii zilnice către președinte', rapoarte scurte cu informații ultrasecrete pregătite special pentru liderul de la Casa Albă, începând cu cele pentru președinții John F. Kennedy și Lyndon B. Johnson, relatează AFP. Aceste memorii de câteva pagini — așa numitele "The President's Daily Brief" — reprezintă unul dintre simbolurile puterii președintelui american.

Ele sunt publicate în conformitate cu eforturile de transparență privind funcționarea administrației dorită de președintele Barack Obama, a explicat directorul CIA, într-un discurs publicat pe site-ul agenției.

Memoriile zilnice au început să fie redactate de către CIA pentru președintele Kennedy, care a constatat la începutul mandatului său că nu are cunoștință de informații importante ale serviciilor secrete.

Ele "rezumă în câteva pagini toate informațiile care merită atenția președintelui", potrivit lui Brennan.

Tradiția, îmbunătățită și adaptată de fiecare președinte, este neîntreruptă de atunci, Obama având acces la astfel de informații pe un iPad, a adăugat șeful CIA.

În opinia lui Brennan, publicarea unor astfel de documente este de asemenea ocazia de a arăta marelui public rolul crucial jucat de CIA în informarea președintelui, în momente precum criza din Cuba sau Războiul din Vietnam, de exemplu.

CIA a avut 'curajul intelectual' de a produce o descriere "mai amenințătoare, și așa cum au dovedit-o evenimentele, mai exactă" a situației din Vietnam, iritându-i pe unii consilieri de la Casa Albă și riscând uneori să dezamăgească un președinte care voia să creadă într-o îmbunătățire a situației, a subliniat Brennan.

"În 2015, CIA continuă să descrie lumea așa cum o vede", a adăugat el.

Cele circa 2.500 de memorii către președinții Kennedy și Johnson sunt publicate pe site-ul CIA. Unele părți sunt totuși în continuare secrete, nefiind declasificate încă.

Cele 2.000 de memorii către președinții Richard Nixon și Gerald Ford vor fi publicate anul viitor, potrivit lui Brennan, care nu a precizat când ar putea fi dezvăluite memoriile către următorii președinți. "Procesul va continua", s-a limitat el a spune. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Sentința lui Dragnea, pe 27 mai! Procurorii au cerut pedepse mărite. Avocat: „Ne e imposibil să dovedim…

2 Informație. Frații Mazăre sunt foc pe Dragnea! „Radu nu va tăcea, îi va plăti cu sec!”

3 ALERTĂ Sentința lui Dragnea, pe 27 mai! Procurorii au cerut pedepse mărite. Avocat: „Ne e imposibil să dovedim…

4 SCANDAL Cine de la vârful MAI a furnizat Antenei 3 date secrete despre aducerea lui Mazăre? Nu se sesizează ni…

5 Augustin Zegrean aruncă BOMBA despre noua amânare a CCR pe SPEȚA Dragnea: Se fac jocuri! De regulă, astfel de …

recomandări

Te ia DNA: Neculai Ontanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing