Conducerea palestiniană exercită presiuni asupra lui John Kerry în vederea eliberării prizonierilor

Conducerea palestiniană va relansa demersurile de aderare la agenţiile ONU dacă nu va obţine în 24 de ore asigurări din partea secretarului de Stat american, John Kerry, că Israelul va elibera ultima serie de prizonieri, au anunţat oficiali palestinieni.

John Kerry (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Dacă (John) Kerry nu va oferi un răspuns clar în privinţa eliberării prizonierilor, conducerea palestiniană va începe de marţi demersurile de aderare la organizaţiile ONU", a declarat deputatul independent Mustafa Barghouti.

Un alt oficial palestinian, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, a declarat că o reuniune a conducerii palestiniene este prevăzută pentru marţi seara în vederea lansării demersurilor de aderare la agenţiile ONU dacă cei 30 de prizonieri nu vor fi eliberaţi.

Cei doi oficiali au făcut acest anunţ după ce au participat luni seara la o reuniune a conducerii palestiniene, la Ramallah.

Totodată, conducerea palestiniană a condiţionat continuarea negocierilor după 29 aprilie de "încetarea completă a colonizării în Cisiordania şi Ierusalimul de Est".

Pe de altă parte, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, ar putea da dovadă de flexibiltate dacă preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, îl va graţia pe Jonathan Pollard, un fost analist al Forţelor Navale americane care ispăşeşte o pedeapsă de închisoare pe viaţă pentru spionaj în beneficiul statului evreu, unde este considerat un erou naţional, anunţă presa israeliană.

El a fost condamnat în 1987 şi a primit cetăţenia israeliană opt ani mai târziu.

Cele două părţi discută pe marginea eliberării lui Pollard, dar nu au luat încă o decizie în acest sens, potrivit unei surse apropiate negocierilor.

Conform unor propuneri, spionul ar urma să fie eliberat până la mijlocul lunii aprilie, negocierile israeliano-palestiniene vor fi prelungite, iar numărul prizonierilor consideraţi eliberabili va fi majorat, a precizat o altă sursă.

Israelul cere ca negocierile de pace să fie prelungite până la sfârşitul anului.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Se inaugurează o nouă autostradă: Tronsonul din autostrada Transilvania care părea imposibil de deschis …

2 Bine scris...

3 BREAKING Rareș Bogdan, mesaj de ultimă oră care dă frisoane „Ciumei Roșii”!

4 Cătălin Sindile, unul dintre capii Jandarmeriei de la 10 August, pus sub acuzare pentru orele suplimentare înc…

5 Veste devastatoare pentru PSD: Între 25-30% din electoratul tradițional al partidului nu se va prezenta la vot…