Consiliul de stabilitate financiară din Grecia analizează situația, după decizia BCE

Consiliul de stabilitate financiară din Grecia analizează situația, după decizia BCE

Consiliul de stabilitate al sistemului financiar grec s-a reunit duminică după-amiază pentru a pregăti următorii pași după decizia Băncii Centrale Europene de a menține finanțarea de urgență pentru băncile elene, informează agenția EFE. 

*BCE va menține finanțarea de urgență pentru Grecia

La reuniune participă ministrul Finanțelor, Yanis Varoufakis, vice ministrul Dimitris Mardas, guvernatorul Băncii Centrale, Yanis Sturnaras, precum și șefii asociațiilor bancare.

Cu puțin timp înainte de începerea reuniunii, Sturnaras a dat asigurări că Banca Greciei va lua 'toate măsurile necesare pentru a garanta stabilitatea financiară a cetățenilor greci, în aceste circumstanțe dificile'.

Sturnaras a făcut aceste declarații într-un comunicat difuzat după decizia BCE de a menține împrumuturile acordate prin linia de finanțare de urgență la nivelul de vineri.

Se așteaptă ca la această reuniune să se ia o decizie dacă este necesară sau nu introducerea unui control al capitalurilor pentru a evita ca în următoarele zile, și înainte de expirarea termenului privind programul de salvare, de marți, să se producă ieșiri masive din depozite, așa cum s-a întâmplat în ultimele zile.

Ministerul de Finanțe a dezmințit informațiile de la BBC, conform cărora Varoufakis ar fi spus că Executivul studiază posibilitatea de a introduce controlul capitalurilor sau de a închide băncile luni.

'Ministrul a declarat, în repetate rânduri, că Executivul consideră că un control al capitalurilor nu este compatibil cu conceptul uniunii monetare', se spune în comunicatul ministerului.

Între timp, asociația sindicatelor angajaților din bănci a cerut Guvernului și Băncii Greciei o bună funcționare a băncilor, siguranța angajaților și a depozitelor cetățenilor.

Într-un comunicat, asociația a cerut Băncii Greciei 'să ia toate măsurile preventive adecvate pentru a garanta realizarea armonioasă și ordonată a tranzacțiilor'.

Obiectivul principal trebuie să fie menținerea calmului, a siguranței și normalității în funcționarea sistemului bancar, a semnalat confederația sindicală, adăugând că, în cazul în care va apărea 'un climat de tensiune în sucursalele bancare, nu are îndoieli că va interveni cu inițiative directe și active'.

La Atena, cozile la bănci au continuat și duminică și au început să apară primele semne ale lipsei de bani. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...