Criza migratorie: "Exodul" va dura ani de zile, avertizează Donald Tusk

Criza legată de afluxul de migranți în Europa este începutul unei "exod" ce ar putea dura ani de zile, a avertizat luni președintele Consiliului European Donald Tusk, citat de AFP. "Actualul val de emigrație nu este un incident punctual, ci începutul unui veritabil exod, ceea ce înseamnă că noi trebuie să ne ocupăm de această problemă ani de zile de acum încolo", a explicat Tusk într-un discurs la Institutul Bruegel, un centru de cercetare european din Bruxelles.

"Prin urmare, este foarte important să știm cum să trăim cu ea (cu criza), fără a ne acuza unii pe alții", a pledat președintele Consiliului.

Liderii europeni se luptă să găsească mijloace de a face față celei mai grave crize migratorii după 1945, declanșată de sosirea a mii de refugiați pe Bătrânul Continent.

Adoptând un ton pragmatic, Tusk a cerut celor 28 de state membre să depășească divergențele lor profunde în fața afluxului de imigranți ce nu se oprește.

"Nu ar trebui să ne fie rușine de emoții", a estimat el, o aluzie la imaginile teribile ale corpului unui băiețel sirian înecat și adus de valuri pe o plajă din Turcia care au șocat planeta.

"Compasiunea este unul dintre fundamentele solidarității, dar pentru a-i putea ajuta pe alții trebuie ca noi înșine să fim în același timp pragmatici", a asigurat Tusk.

La rândul său, emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, în vizită la Bruxelles, a avertizat că vor veni mii de noi refugiați sirieni în Europa dacă comunitatea internațională nu găsește o soluție la conflictul din Siria și abandonează populația în mâinile grupării Statul Islamic. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Lista de miniștri a Guvernului Orban. Nume nou la Justiție

2 CTP, la Digi 24 / Dacă Barna şi USR nu votează guvernul Orban înseamnă că fac o alianţă toxică, ad-hoc, cu PSD

3 EXCLUSIV / Dăncilă și Ponta s-au înțeles ca Guvernul Orban să nu treacă! Guvernul PSD rămâne în funcție până dup…

4 SISTEMUL n-a murit! USR se sparge în două după prezidențiale! O parte va rămâne cu Cioloș, o parte cu Nicușor …

5 Cea mai perversă și malefică dihanie din statul român! Citiți asta!

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Imagini din toată lumea de la eclipsa / superluna de aseară