Crucea Roșie americană a cheltuit jumătate de miliard de dolari pentru a construi șase locuințe în Haiti (raport)

Crucea Roșie americană a cheltuit jumătate de miliard de dolari pentru a construi șase locuințe în Haiti (raport)

Crucea Roșie americană a strâns peste jumătate de miliard de dolari pentru a construi locuințe pentru populația sinistrată din Haiti după cutremurul devastator din 2010, dar declarațiile privind modul de cheltuire a fondurilor respective au fost supraevaluate, relevă un raport comun realizat de ProPublica și postul național de radio din SUA (NPR), citat joi de Time și The Guardian.

Deși Crucea Roșie americană a susținut că a furnizat adăposturi pentru cel puțin 130.000 de persoane, ea a construit de fapt doar șase locuințe permanente, potrivit raportului citat.

După seismul din 2010, organizația a lansat un amplu proiect de revitalizare a suburbiei Campeche a capitalei haitiene Port-au-Prince. Totuși, nu a fost construită nicio locuință în această zonă, iar localnicii încă trăiesc în barăci fără acces la rețelele de apă și electricitate și la asistența medicală de bază.

O mare parte din eșecul acestei inițiative a Crucii Roșii americane își are explicația în transferarea fondurilor către alte grupuri cu experiență mai mare în proiecte de construcții, ceea ce a avut ca rezultat faptul că la cei aflați în reală nevoie au ajuns mai puțini bani, indică documentul citat.

''La fel ca multe organizații umanitare prezente în Haiti, Crucea Roșie americană a întâmpinat probleme referitoare la calendarul coordonării cu guvernul, la dispute privind proprietatea asupra terenurilor, la amânări la punctele vamale din Haiti, la găsirea de personal calificat ori la alte provocări, precum epidemia de holeră'', a explicat organizația umanitară americană pentru ProPublica.

Nu este prima dată când Crucea Roșie americană este ținta acuzațiilor pentru modul de reacție la dezastre. Ea a fost criticată după criza umanitară provocată de efectele uraganului Katrina în 2005 și pentru alocarea pentru cheltuieli interne a unor fonduri obținute din donații. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale