Deputaţii spanioli AU RESPINS proiectul de referendum privind autodeterminarea Cataloniei

Deputaţii spanioli AU RESPINS proiectul de referendum privind autodeterminarea Cataloniei

Deputaţii spanioli au respins masiv, marţi, proiectul de referendum privind autodeterminarea Cataloniei, pe care Guvernul regional vrea să-l organizeze pe 9 noiembrie, cu o susţinere puternică din partea populaţiei.

Deputaţii spanioli au respins proiectul de referendum privind autodeterminarea Cataloniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urma unor dezbateri, care au durat aproape şapte ore, deputaţii au respins cu 299 de voturi "împotrivă", 47 de voturi "pentru" şi o abţinere, cererea Parlamentului regional al Cataloniei privind organizarea acestui referendum.

Preşedintele Cataloniei, Artur Mas, a declarat că instituţiile regionale vor căuta un alt "cadru legal" în scopul organizării unui referendum pe 9 noiembrie.

"Ei (deputaţii spanioli) puteau spune «da», dar nu au vrut. Regret acest fapt, cred că ei se înşeală şi timpul le va arăta că am dreptate", a adăugat Mas.

"În fine, voinţa poporului din Catalonia nu poate fi împiedicată de un vot al deputaţilor. Voinţa poporului este fermă, majoritară, civică şi paşnică, ea va fi exprimată în continuare", a subliniat el.

Cu o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei cu o puternică identitate culturală şi lingvistică, se confruntă în ultimii ani cu o creştere a naţionalismului, pe fondul crizei economice şi tensiunilor politice.

Mas a anunţat, la 12 decembrie, un acord cu formaţiunile politice regionale pentru organizarea unui referendum privind autodeterminarea Cataloniei.

Cele două întrebări ale referendumului sunt: "Doriţi să existe statul Catalonia?" şi, în cazul unui răspuns afirmativ, "Doriţi ca acest stat să fie independent?".

Regiunea, care a fost unul dintre motoarele economice ale Spaniei, iar ulterior a devenit una dintre cele mai îndatorate din ţară, critică Guvernul central, în special, pentru redistribuirea incorectă a veniturilor şi cere, de asemenea, o mai mare autonomie fiscală.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...