DEZVĂLUIRILE unui oficial din Serviciile secrete ale Coreei de Nord: Planurile de asasinare a lui Kim Jong-il au declanşat paranoia în conducerea regimului

DEZVĂLUIRILE unui oficial din Serviciile secrete ale Coreei de Nord: Planurile de asasinare a lui Kim Jong-il au declanşat paranoia în conducerea regimului

Un oficial din cadrul serviciilor secrete nord-coreene descrie cum tentativele de asasinare a lui Kim Jong-il, liderul ţării până în urmă cu trei ani au făcut ca organismele de securitate să ia măsuri elaborate pentru anihilarea planurilor suspecte, reale sau fictive - inclusiv tentativa unei unităţi militare de a lansa rachete împotriva Phenianului.

Kim Jong-il (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Oficialul, care a cerut să fie numit "Mr K", a spus că deţinea informaţii despre două tentative de asasinare a lui Kim Jong-il, care a condus Coreea de Nord din 1994 până la moartea sa, în decembrie 2011, scrie Business Insider .

În una dintre tentative, un bărbat cu o armă automată a încercat să îl împuşte, dar a fost prins înainte să apese pe trăgaci. Într-un alt caz, un bărbat care conducea un autocamion de 20 de tone a intrat cu forţa în convoiul oficial al lui Jong-il. Maşina acestuia se afla într-un şir de limuzine identice şi nu s-a numărat printre cele lovite.

Într-o întâlnire extrem de rară, desfăşurată cu uşile închise, oficialul a detaliat şi două tentative de lovituri de stat împotriva regimului, în urma unor revolte în Armata nord-coreeană, în special printre ofiţerii care fuseseră antrenaţi în fosta Uniune Sovietică.

Bărbatul a descris cum ofiţeri din Coreea de Nord care absolviseră Academia militară a Moscovei au fost convinşi de oficiali ruşi să lucreze în Serviciile Secrete ale Kremlinului.

Într-unul dintre cazuri, un grup de ofiţeri care sperau să provoace o intervenţie a ruşilor împotriva regimului a plănuit să însceneze un atac cu bomba asupra consulatului rus din oraşul nord-coreean Chongjin. În altă situaţie, o unitate militară din nord-est a plănuit un atac cu rachete asupra unor ţinte majore în Phenian. Ambele planuri au fost dejucate înainte să înceapă să fie aplicate.

Susţinerile lui Mr. K nu au putut fi direct verificate, dar multe dintre afirmaţiile sale sunt susţinute de alte surse. A cerut, în plus, ca direcţia la care lucra şi activităţile sale curente din Coreea de Sud să rămână secrete.

Ambele situaţii relatate par să fie susţinute de dovezi. Specialiştii la curent cu istoria Coreei de Nord au observat că în 1994 un grup de ofiţeri care studiaseră în Rusia au fost arestaţi şi încarceraţi, în ceea ce avea să devină cunoscut ca "Afacerea Frunze".

În ceea ce priveşte sistemul intern de securitate nord-coreean, Mr. K, care a fugit din ţară în 2005, a spus că până şi seniorii din armată şi generalii erau monitorizaţi regulat, adesea de către agenţi care se prefăceau a fi şoferii lor, iar activităţile lor erau raportate Liderului Suprem în buletine săptămânale.

Atât de suspicioşi erau oficialii de la Phenian, încât atunci când un circ din capitala nord-coreeană a ars din temelii cu o zi înainte de aniversarea lui Kim Jong-il, s-a presupus că fusese vorba de un protest faţă de regim, potrivit lui Mr. K.

Mr. K avea puţine informaţii despre liderul actual al ţării, Kim Jong-un, dar a speculat că ar fi greu de asasinat. "Oricine se întâlneşte cu liderul suprem este controlat la piele", a spus el. "Cred că şi membrii familiei".

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria