Elveţienii au respins prin referendum înfiinţarea unei case unice de asigurări de sănătate

Elveţienii au respins prin referendum înfiinţarea unei case unice de asigurări de sănătate

Elveţienii au refuzat duminică să îşi bulverseze sistemul de asigurări de sănătate, într-un referendum organizat la cererea oponenţilor sistemului actual.

Astfel, 61,8 % dintre elveţieni au spus "nu" înfiinţării unei case unice publice de asigurări de sănătate, potrivit rezultatelor definitive ale referendumului organizat duminică în Elveţia.

Pentru adoptarea textului, era necesară o dublă majoritate: majoritatea votanţilor şi majoritatea celor 26 de cantoane care formează Elveţia.

Casa unică, o iniţiativă lansată de stânga în Elveţia, ar fi înlocuit cele aproximativ 60 de case de asigurări de sănătate private, acuzate că îi costă prea mult pe asiguraţi.

Casele de asigurări de sănătate private s-au opus textului şi au salutat rezultatul referendumului. "Populaţia nu doreşte înfiinţarea unei case unice de asigurări de sănătate", a declarat Asociaţia elveţiană pentru Asigurări (ASA), care a adăugat că sistemul elveţian de sănătate "este unul dintre cele mai bune şi mai performante din lume".

Sistemul actual de asigurări de sănătate din Elveţia prevede că fiecare rezident în ţară trebuie să dispună de o asigurare de sănătate de bază la una dintre cele 61 de companii de asigurări, care îşi dispută clienţii.

Într-o ţară unde salariul mediu net este de 4.950 de franci elveţieni (4.100 de euro), cotizaţiile pe care trebuie să le plătească membrii în fiecare lună se ridică la aproximativ 400 de franci elveţieni de persoană.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a devenit interlopul Calu proxenetul șef din Tenerife. O fostă membră PRM, colegă de dosar

2 Șansele tancurilor rusești în fața celebrelor blindate americane M1 Abrams, care ar putea ajunge în Ucraina

3 Militarii ucraineni au distrus o stație radar de război electronic, care poate fi inclusă în categoria „arme valoroase ale armatei ruse”

4 Ce urmează după referendumuri: Novorusia, proiectul care ar deveni realitate?

5 Explozii puternice în jurul gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică / Operatorul anunţă că acestea au suferit avarii „fără precedent”