Erdogan va cere extrădarea fostului său aliat Fethullah Gülen din SUA

Erdogan va cere extrădarea fostului său aliat Fethullah Gülen din SUA

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat marţi că Guvernul său va lansa o procedură în vederea obţinerii extrădării din Statele Unite a fostului său aliat, predicatorul Fethullah Gülen, pe care-l acuză de complot, scrie presa turcă.

Recep Tayyip Erdogan (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Procedura "va fi lansată", le-a răspuns Erdogan, citat de postul de ştiri NTV, unor jurnalişti care i-au adresat această întrebare, la Parlament, după discursul săptămânal adresat deputaţilor din partidul său.

Gülen, în vârstă de 72 de ani, trăieşte începând din 1999 în Pennsylvania, pe Coasta de Est a Statelor Unite, de unde conduce o puternică mişcare social-religioasă care numără câteva milioane de membri, o mişcare foarte influentă în cadrul poliţiei şi magistraturii turce.

Şeful Guvernului acuză mişcarea lui Gülen, o perioadă îndelungată aliatul său, că se află la originea vastului scandal de corupţie care-i ameninţă regimul de la jumătatea lui decembrie încoace. Erdogan, care se află la putere din 2002, îl suspectează că a constituit un adevărat "stat în stat", cu scopul de a provoca înlăturarea de la putere a regimului pe care-l conduce.

Gülen şi susţinătorii săi au dezminţit în mod categoric aceste acuzaţii.

În seara victoriei sale zdrobitoare în alegerile municipale de la 30 martie, premierul a promis că-şi va "regla conturile" cu inamicii.

Într-un interviu difuzat luni seara pe postul american PBS, el şi-a exprimat dorinţa ca Administraţia americană să-l extrădeze pe Gülen. "Ar trebui cel puţin să-l deporteze" către Turcia, a insistat Erdogan.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...