Extrema dreaptă câștigă teren printre conservatorii din Suedia (sondaj)

Aproape jumătate dintre suedezi se declară favorabili unei cooperări cu extrema dreaptă, potrivit unui sondaj publicat miercuri în cotidianul Dagens Nyheter, citat de AFP.

Un procent de 48% dintre persoanele intervievate consideră că celelalte partide trebuie să colaboreze cu partidul Democrații din Suedia în probleme în care opiniile lor sunt apropiate. 43% dintre ei estimează că ar trebui făcut totul pentru a diminua influența lor în parlament.

Printre persoanele favorabile unei cooperări, 53% sunt alegători ai Partidului conservator, al premierului aflat la final de mandat Fredrik Reinfeldt. El a susținut întotdeauna în timpul campaniei că o colaborare cu aceștia este inacceptabilă pentru partidul său.

Acest sondaj "confirmă lucrul de care mă temeam", a declarat politologul Marja Lemne tabloidului Expressen, adăugând că "încercările de a-i izola pe Democrații din Suedia au suscitat simpatii față de aceștia".

Clasându-se în frunte la alegerile din 14 septembrie, social-democrații se pregătesc să formeze un guvern minoritar cu ecologiștii.

În parlament, cele două formațiuni dețin 138 de locuri. Ele mizează pe sprijinul partidelor de stânga (21 de mandate). Opoziția de centru-dreapta, care a guvernat Suedia opt ani, are 141 de locuri, iar extrema dreaptă 49.

Liderul social-democraților Stefan Löfven urmează să-și prezinte guvernul vineri.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Der Spiegel / Iadul de după vindecare, mărturii. Prin ce pot trece tinerii după Covid și de ce se tem medicii c…

2 Să dea Dumnezeu ca acest om să nu aibă dreptate!

3 PSD, în pragul exploziei! Procurorii se pregătesc de reținerea „Rețelei Burci” / Cristian Burci, fugit acum în D…

4 Scandal de hărțuire sexuală la vârful PMP

5 Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie: E greu să porți mască? E mult mai greu intubat