FMI estimează că încă 4 milioane de migranți vor ajunge în Europa și pune la îndoială capacitatea UE de a-i integra

FMI estimează că încă 4 milioane de migranți vor ajunge în Europa și pune la îndoială capacitatea UE de a-i integra

Încă patru milioane de migranți ar putea ajunge în Uniunea Europeană până la sfârșitul anului viitor, indică o prognoză a Fondului Monetar Internațional (FMI), care pune la îndoială capacitatea blocului comunitar de a integra pe piața muncii un număr atât de mare de persoane, scrie miercuri publicația The Telegraph. Conform estimării FMI, pe termen scurt PIB-ul statelor unde se stabilesc acești migranți ar putea crește ușor ca urmare a efectului multiplicator creat de creșterea cheltuielilor guvernamentale și a sporirii ofertei pe piața muncii.

Însă pe termen lung există semne de întrebare cu privire la șansele ca acest aflux să stimuleze creșterea economică, integrarea migranților pe piața muncii fiind elementul determinant.

Studiul FMI precizează că în cazul imigranților economici experiența internațională arată că aceștia primesc salarii mai mici față de cele ale localnicilor, iar rata șomajului în rândul migranților este mai ridicată. Aceste diferențe se mai atenuează odată cu trecerea timpului, dar ele rămân ca efect al dificultăților de integrare provocate în special de insuficienta cunoaștere a limbii țării gazdă și a lipsei de calificare a migranților în meserii de care noua lor țară are nevoie.

Prin urmare, FMI sugerează statelor UE să relaxeze restricțiile privind deplasarea migranților dintr-o țară în alta pentru ca aceștia să-și poată căuta un loc de muncă și în alte părți.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Elena Ionescu a lăsat totul la vedere, în direct

2 Voiculescu, audiat discret de procurorii DIICOT pentru dispariția unor documente clasificate

3 O cunoscută jurnalistă îl calcă-n picioare pe Voiculescu și-l apără pe Cîțu

4 Așa o fi?

5 Raluca Medeşan a murit la doar 34 de ani / Era co-fondatoarea proiectului Profesorul Digital