FOTO VIDEO Coreea de Nord oferă un spectacol de forţă şi lansează obuze pentru a intimida Sudul

FOTO VIDEO Coreea de Nord oferă un spectacol de forţă şi lansează obuze pentru a intimida Sudul

Acţiunea Phenianului a fost criticată dur de oficialii sud-coreeni; Ministerul Apărării de la Seul denunţând „o provocare premeditată” şi „o tentativă de a testa hotărârea armatei noastre” de a apăra graniţa. „Dacă Nordul reacţionează la tirurile noastre de ripostă legitimă şi le foloseşte drept pretext pentru o nouă provocare împotriva apelor şi a insulelor noastre, vom lansa represalii ferme”, a avertizat Kim Min-seok, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării sud-coreean.

Graniţa între Nord şi Sud a mai fost în trecut locul de desfăşurare al unor scene de război, cele două ţării fiind din punct de vedere tehnic încă în război. Violenţele între Coreea de Nord şi cea de Sud au fost suspendate în virtutea unui armistiţiu, semnat de ambele părţi în iulie 1953.

Au mai existat totuşi provocări periculoase, ultima având loc în 2010. Phenianul a ordonat în urmă cu aproape patru ani bombardarea unei insule sud-coreene din apropierea graniţei maritime a celor două ţări, omorând astfel patru oameni. Peninsula s-a aflat în pragul unui război, atingând apogeul tensiunilor din ultimii ani.

Phenianul şi-a arătat încă o dată furia din cauza exerciţiilor militare comune ale Statelor Unite ale Americii şi ale Coreei de Sud, fără să omită criticile ONU. Autorităţile nord-coreene au ordonat săptămâna trecută lansarea mai multor zeci de rachetebalistice cu rază medie de acţiune şi şi-a reînnoit ameninţările de război.

„Nu excludem o nouă formă de test nuclear pentru consolidarea disuasiunii nucleare”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul agenţiei oficiale KCNA. „Este inacceptabil ca testele noastre defensive de rachete să fie condamnate de Consiliul de Securitate al ONU (...) dar acesta să ignore exerciţiile de război nuclear efectuate de Statele Unite şi care au provocat acţiunea noastră”, a mai spus ministerul la sfârşitul săptămânii.

„Dacă Statele Unite văd din nou o problemă în aceasta calificându-le drept provocări, am pregătit alte măsuri pe care inamicii noştri abia dacă şi le vor imagina”, a precizat el.

Coreea de Nord a tras aproximativ 500 de obuze la frontiera maritimă cu Sudul, în cadrul unui aşa-numit exerciţiu militar. FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie

Distribuie imaginea

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”