Franța: Claude Gueant, fosta mână dreaptă a lui Sarkozy, condamnat într-un dosar de deturnare de fonduri

Fosta mână dreaptă a ex-președintelui francez Nicolas Sarkozy, Claude Gueant, a fost condamnat vineri pentru complicitate la deturnare de fonduri la doi ani de închisoare cu suspendare, 75.000 de euro amendă și cinci ani de interzicere a executării oricărei funcții publice, relatează AFP.

Claude Gueant, care a fost director de cabinet al lui Nicolas Sarkozy pe când acesta ocupa funcția de ministru de interne, înainte de alegerea sa la Palatul Elysee în 2007, era anchetat împreună cu alte patru persoane că și-ar fi atribuit prime din bugetul destinat anchetelor poliției.

După aceste fapte, care datează din anii 2002-2004, Gueant a devenit secretarul general al președinției Republicii în timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy, după alegerea acestuia în 2007, fiind apoi numit ministru de interne în perioada 2011-2012.

Tribunalul l-a condamnat de asemenea la zece luni cu suspendare pe fostul director general al poliției naționale Michel Gaudin. Trei alți foști membri ai cabinetului ministrului Nicolas Sarkozy au fost condamnați la opt luni de închisoare cu suspendare și plata unor amenzi.

Procedura vizează suma totală de 210.000 de euro (10.000 de euro pe lună) plătită între 2002-2004 de către Michel Gaudin lui Claude Gueant, care a păstrat jumătate din bani și a plătit restul celor trei colaboratori.

Gueant a fost acuzat de 'complicitate la deturnare de fonduri publice și tăinuire', Michel Gaudin pentru "deturnare de fonduri publice" și cei trei membri ai cabinetului pentru 'tăinuire'.

Avocații lui Claude Gueant au anunțat că vor face apel la această sentință.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 HARTĂ INTERACTIVĂ Rezultate alegeri prezidențiale 2019 - Turul 1. Vezi cât a obținut fiecare candidat și în ce…

2 Pentru cunoscători / Tentativa lui Macron și a serviciilor secrete franceze de a face jocuri murdare în România …

3 Gata, „revoluția anti-clica PSD” a lui Orban s-a terminat! Reforma administrației, promisă „rapid”, se amână „…

4 Primul semnal din USR. Cosette Chichirău, contracandidata lui Barna la alegerile interne: „Nu știu ce va face …

5 HARTĂ INTERACTIVĂ Rezultatele turului I al prezidențialelor în fiecare localitate din România

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel