Franța: Claude Gueant, fosta mână dreaptă a lui Sarkozy, condamnat într-un dosar de deturnare de fonduri

Fosta mână dreaptă a ex-președintelui francez Nicolas Sarkozy, Claude Gueant, a fost condamnat vineri pentru complicitate la deturnare de fonduri la doi ani de închisoare cu suspendare, 75.000 de euro amendă și cinci ani de interzicere a executării oricărei funcții publice, relatează AFP.

Claude Gueant, care a fost director de cabinet al lui Nicolas Sarkozy pe când acesta ocupa funcția de ministru de interne, înainte de alegerea sa la Palatul Elysee în 2007, era anchetat împreună cu alte patru persoane că și-ar fi atribuit prime din bugetul destinat anchetelor poliției.

După aceste fapte, care datează din anii 2002-2004, Gueant a devenit secretarul general al președinției Republicii în timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy, după alegerea acestuia în 2007, fiind apoi numit ministru de interne în perioada 2011-2012.

Tribunalul l-a condamnat de asemenea la zece luni cu suspendare pe fostul director general al poliției naționale Michel Gaudin. Trei alți foști membri ai cabinetului ministrului Nicolas Sarkozy au fost condamnați la opt luni de închisoare cu suspendare și plata unor amenzi.

Procedura vizează suma totală de 210.000 de euro (10.000 de euro pe lună) plătită între 2002-2004 de către Michel Gaudin lui Claude Gueant, care a păstrat jumătate din bani și a plătit restul celor trei colaboratori.

Gueant a fost acuzat de 'complicitate la deturnare de fonduri publice și tăinuire', Michel Gaudin pentru "deturnare de fonduri publice" și cei trei membri ai cabinetului pentru 'tăinuire'.

Avocații lui Claude Gueant au anunțat că vor face apel la această sentință.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Schimbare de trend în sondajele din București! Scade brusc procentul indecișilor!

2 Autostrada Sibiu-Pitești: A fost scos la licitație primul tronson peste Carpați. Pe secțiunea Cornetu -Tigveni…

3 „Era împreună cu Mihaela Rădulescu la sediul PD. A dat-o Berceanu afară din curte” / Prima amintire a lui Băsesc…

4 Document-BOMBĂ! Avocatul general al CJUE arată că înființarea Secției Speciale PSD încalcă legislația UE!

5 Semne de panică la panarame! Cocina TV dezgroapă declarații pro-Firea și anti-Nicușor Dan făcute în 2016 de Mi…