Franța: "Republicanii", numele noului partid condus de Nicolas Sarkozy

Franța: "Republicanii", numele noului partid condus de Nicolas Sarkozy

Partidul de dreapta al fostului președinte Nicolas Sarkozy își va abandona numele actual, Uniunea pentru o Mișcare Populară (UMP), pentru a se numi "Republicanii", a decis marți conducerea principalului partid al opoziției franceze, scrie AFP.

Schimbarea de nume, adoptată în unanimitate de biroul politic al partidului, trebuie să fie validată de militanții care sunt chemați să se pronunțe prin vot electronic pe 28 și 29 mai, înainte de un congres convocat pentru 30 mai.

Nicolas Sarkozy, care pune partidul de opoziție în ordine de luptă în vederea prezidențialelor din 2017, este inițiatorul acestei schimbări.

"Schimbarea de nume a devenit necesară ținând cont de disensiunile și scandalurile care au afectat sigla UMP în ultimii doi sau trei ani", a explicat marți un colaborator apropiat al fostului președinte, Bernard Accoyer.

Reputația UMP a fost compromisă de bănuieli legate de modul în care a fost administrat de fostul său președinte Jean-François Copé, constrâns să demisioneze anul trecut. De asemenea, partidul s-a confruntat cu o anchetă privind conturile de campanie ale lui Nicolas Sarkozy din 2012.

Stânga la putere s-a revoltat împotriva unei "confiscări a moștenirii istorice" de către Nicolas Sarkozy.

"Republica este un bun comun, nu trebuie acaparat", a subliniat luna trecută deputatul socialist Christian Paul.

"Nu avem dreptul să privatizăm republica în scopuri de marketing politic", ea "aparține tuturor", a declarat marți deputata socialistă Annick Lepetit.

"Când cineva are în centrul valorilor sale liberalismul economic, autoritarismul și tradiția, atunci alege mai degrabă numele de < Conservatori >, nu de < Republicani >", a adăugat ea.

Reticențe s-au făcut auzite și în rândurile simpatizanților UMP, jumătate dintre aceștia considerând că numele "Republicanii" sună prea american. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale