Grecia: Dreapta a întrecut SYRIZA, o premieră după un an (sondaje)

Grecia: Dreapta a întrecut SYRIZA, o premieră după un an (sondaje)

Principalul partid de opoziție din Grecia, dreapta Noua Democrație (ND), care și-a ales săptămâna trecută un nou lider, pe Kyriakos Mitsotakis, a întrecut stânga SYRIZA a lui Alexis Tsipras, arată două sondaje publicate în weekend, o premieră după un an, notează AFP. Sondajul de intenții de vot al institutului Alco, publicat duminică în săptămânalul Proto Thema, creditează ND cu 21,3% față de 18% pentru SYRIZA.

Potrivit celui de-al doilea sondaj realizat de Metron Analysis, publicat sâmbătă în cotidianul Parapolitika, ND întrece SYRIZA cu 23,6% față de 19,9%.

Timp de cel puțin un an, după înfrângerea suferită în alegerile din ianuarie 2015 și venirea SYRIZA la putere pentru prima dată, ND a pierdut o parte importantă a electoratului său. SYRIZA a obținut atunci 36,3% din voturi față de 27,8% pentru ND, o diferență pe care partidul aproape a menținut-o șase luni mai târziu, la alegerile parlamentare din septembrie (35,4% — 28%).

Analiștii și mass-media consideră că această "schimbare" a opiniei publice se datorează în mare parte alegerii săptămâna trecută a lui Kyriakos Mitsotakis, 47 de ani, ca lider al ND. Mitsotakis se dorește a fi "reformatorul" ND, pentru a face partidul să evolueze spre centru.

Printre alte motive pentru creșterea în popularitate a dreptei, potrivit analiștilor, se numără continuarea măsurilor de austeritate de către guvernul SYRIZA în timp ce inițial el a promis să le oprească.

Fost ministru al reformei administrative (iunie 2013-ianuarie 2015), membru al parlamentului de peste un deceniu și fiul unui fost prim-ministru, Kyriakos Mitsotakis reprezintă noua generație de conservatori și a reușit să adune ND, pe fondul unor certuri în interiorul partidului în ultimele luni.

Ambele sondaje arată cu toate acestea o oboseală a electoratului confruntat cu alegeri succesive de la izbucnirea crizei datoriilor în 2010. Aproximativ 30% dintre respondenți nu au dorit să răspundă sau sunt în favoarea abținerii, potrivit acestor sondaje.

În alegerile din septembrie, rata de abținere a ajuns la 44%, cea mai ridicată în ultimii ani în Grecia.

Mandatul prim-ministrului Alexis Tsipras expiră în 2019.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale