Grecia: Insula Lesbos, 'aproape de colaps' în fața afluxului de imigranți

Grecia: Insula Lesbos, 'aproape de colaps' în fața afluxului de imigranți

Un aflux nemaivăzut de imigranți spre coasta maritimă a Greciei a adus insula turistică Lesbos 'aproape de colaps', cu peste 2.000 de nou sosiți pe zi, potrivit organizației internaționale Rescue Committee (IRC), informează miercuri AFP. Aproape 6.500 de refugiați au dormit pe Insula Lesbos luni seara, subliniază IRC. Feriboturile către Grecia continentală sunt completate deja până la mijlocul săptămânii viitoare, în timp ce numărul de nou sosiți continuă să crească.

'Dacă nu vor fi puse la dispoziție alte ambarcațiuni, numărul total de refugiați de pe insulă, care numără circa 90.000 de locuitori în mod obișnuit, ar putea crește cu 20.000', potrivit unei declarații a IRC făcute marți, la Kos.

Imigranții încearcă traversări periculoase, uneori fatale, către Lesbos și alte insule grecești, precum Kos sau Chios, situate la numai câțiva kilometri de coasta Turciei.

'Creșterea numărului de nou sosiți în timpul ultimelor zile și imposibilitatea pentru acești refugiați de a părăsi insula riscă să o ducă spre colaps', a declarat coordonatorul grupului pentru intervenții de urgență al IRC în Lesbos, Kirk Day. 'Este vital ca oricine fuge din calea războiului sau este supus la un drum extrem de traumatizant să fie ajutat cu hrană, apă, un adăpost și consultații medicale la sosire. Din nefericire, acest nivel de primire de bază a fost imposibil de pus în aplicare aici. Nu a existat finanțare sau voință politică suficientă pentru a aborda în mod concret criza refugiaților în Grecia', a subliniat acesta.

'Situația rămâne foarte complicată', a declarat, pentru AFP, coordonatorul de pe insulă al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, Roberto Mignone. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Hopa! A mai apărut o creștină în povestea fraților Tate!

2 VIDEO Noua Eră / Primul om de pe planetă care și-a întinerit vârsta organelor cu 25%

3 Fulgy, fiul Clejanilor, trece pe „hard” cu Bia Khalifa?

4 VIDEO „Ce să fac, mă băieți, cu banii ăștia?” / Patronul de club care se spărgea în figuri, condamnat la peste 8 ani de închisoare pentru contrabandă și…

5 „Începutul sfârșitului” / Fostul colonel FSB Igor Ghirkin, previziuni sumbre pentru trupele rusești de pe front