Gruparea Statul Islamic - cea mai mare amenințare la nivel mondial, potrivit americanilor (sondaj)

Gruparea Statul Islamic (SI) este cea mai mare amenințare la nivel mondial în următorul deceniu, mult înaintea conflictului din estul Ucrainei, sunt de părere americanii, potrivit unui recent sondaj de opinie, informează sâmbătă AFP.

Aceasta este concluzia unei anchete realizate în rândul populației americane de Institutul Gallup. În mod concret, 84% dintre americanii intervievați sunt de părere că organizația ultraradicală SI, precum și "terorismul internațional" reprezintă "amenințări cruciale" pentru SUA în următorii zece ani.

"Americanii sunt cu adevărat îngrijorați de militanții islamiști și de terorism, după actele teroriste incalificabile din această iarnă", notează Institutul Gallup, cu referire la execuțiile SI, în special la decapitările de cetățeni americani.

Dimpotrivă, "conflictul din Ucraina nu-i îngrijorează la fel de mult pe americani, deoarece ei îl consideră mai mult o amenințare pentru Europa decât pentru SUA", potrivit concluziilor Institutului Gallup.

În pofida unei dezbateri politice inițiate de Washington privind necesitatea — sau nu — de a furniza arme "letale defensive" Kievului, un "conflict între Rusia și Ucraina" în estul ucrainean nu îngrijorează decât 44% dintre cetățenii americani intervievați. Americanii participanți la sondaj consideră în proporție de 44% că este vorba despre o "amenințare crucială" la adresa securității lor, 45% fiind de părere că aceasta "este o amenințare importantă, însă nu crucială".

De asemenea, 54% dintre americani se opun livrărilor de arme ucrainenilor și doar 40% sunt favorabili unei asemenea decizii, potrivit acestui sondaj, realizat înainte de semnarea, joi, a acordului de la Minsk.

Opinia publică americană a evoluat în ceea ce privește conflictul din Europa. Într-un sondaj Gallup realizat anul trecut, jumătate dintre americanii intervievați erau de părere că SUA și Rusia se îndreaptă spre un război rece.

A doua sursă de mare îngrijoare, după SI, este Iranul și programul său nuclear: 77% dintre americani consideră că acest program este "o amenințare crucială" pentru SUA, în pofida perspectivelor unei posibile reglementări istorice între marile puteri și Teheran, reglementare ce ar garanta natura civilă și pașnică a nuclearului iranian.

Într-o măsură mai mică, 64% dintre respondenți afirmă că se tem de "puterea militară" a Coreii de Nord, care are un program nuclear și amenință regulat SUA.

Doar 40% dintre americanii intervievați consideră că "puterea economică a Chinei" reprezintă o "amenințare crucuială" pentru SUA. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Digi24 / Propunerile controversate de pe lista lui Orban. Cum arată ultima variantă a Guvernului

2 Bursa zvonurilor / Care sunt miniștrii care ar putea face parte din Guvernul Orban. Sighiartău, dat la o parte

3 Curvăsăria îngroapă România! Fosta „chinezului” din Guvernul PSD, dată afară din directoratul Transelectrica d…

4 Din sânge de hoț! / Compania germană Schweinemast Brader a cerut insolvența fermei Salcia după ce băiatul lui Dr…

5 BREAKING / Meleșcanu ar putea fi demis de la șefia Senatului prin decizie a CCR! Judecătorul raportor, Daniel Mo…

recomandări

Te ia DNA: Mitu Augustin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend