Gruparea Statul Islamic ar fi început să-și construiască o forță aeriană în Libia (presă)

Gruparea Statul Islamic ar fi început să-și construiască o forță aeriană în Libia (presă)

Teroriștii grupării Statul Islamic (SI) din orașul port Sirte, situat în nordul Libiei, învață să piloteze avioane folosind cel puțin un simulator de zbor, au afirmat oficiali militari din statul nord-african, informează miercuri agenția de presă MIA.

Sursele, citate de ziarul arab Asharq Al-Awsat cu sediul la Londra, afirmă că nu sunt sigure cum un simulator de zbor civil și, se pare, un avion de luptă au ajuns în mâinile jihadiștilor din Sirte, locul nașterii fostului dictator libian Moammar Gaddafi, alungat de la putere în 2011.

'Este un simulator modern, care se pare că a sosit din străinătate', au afirmat sursele citate, precizând că simulatorul are dimensiunea unei mașini mici. Acesta este dotat cu un volan pentru a practica decolarea și aterizarea, un ecran radar și dispozitive de comunicații pentru contactarea turnului de control.

Un ofițer de rang înalt libian a confirmat informațiile într-un interviu acordat ziarului la Cairo. El a menționat că gruparea jihadistă, din care fac parte foști ofițeri din armata libiană și din țări învecinate, a reușit să obțină un simulator de zbor civil în luna octombrie.

Statul Islamic a mai capturat în trecut avioane de luptă în Irak și Siria lăsând deschisă posibilitatea ca piloți teroriști să se îndrepte din Libia înapoi în acele țări pentru a lansa o forță aeriană a SI. Un alt risc potențial este acela ca teroriștii să deturneze avioane și să atace locuri sensibile, așa cum s-a întâmplat în cazul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA.

Dezvăluirea a fost făcută marți când experți ai ONU au publicat un raport în care se afirma că gruparea Statul Islamic are între 2.000 și 3.000 de teroriști în Libia și intenționează să cucerească mai mult teritoriu în statul strategic din nordul Africii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa