Hiroshima comemorează 69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie - FOTO

Hiroshima comemorează 69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie - FOTO

Zeci de mii de persoane s-au reunit miercuri dumineaţa la Hiroshima pentru a marca 69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie, care a devastat acest oraş din vestul Japoniei.

Hiroshima comemorează 69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Câţiva supravieţuitori, rude ale victimelor, oficiali guvernamentali şi delegaţii străine au respectat un moment de reculegere la ora 08.15 (02.15 ora României), ora la care, la 6 august 1945, bombardierul american Enola Gay a lansat bomba ce a transformat oraşul într-un infern nuclear.

Cel puţin 140.000 de persoane au murit fie imediat, fie din cauza expunerii la radiaţii, între momentul largării bombei şi luna decembrie.

Bombardamentul de la Hiroshima a fost urmat de cel de la Nagasaki (sud-vest) la 9 august, soldat cu peste 70.000 de morţi. Aceste atacuri au grăbit capitularea Japoniei şi încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, la 15 august 1945.

Militant neobosit împotriva armamentului nuclear, primarul oraşului Hiroshima, Kazumi Matsui, le-a cerut preşedintelui Barack Obama şi tuturor liderilor naţiunilor ce deţin arma nucleară "să vină să vitizeze oraşele bombei A cât mai repede posibil".

"Dacă faceţi acest lucru, veţi fi convinşi că armele nucleare sunt răul absolut şi că nu trebuie să se mai permită existenţa lor", a continuat edilul.

Primarul a profitat pentru a-l critica pe premierul japonez Shinzo Abe care la începutul lui iulie a "reinterpretat" Constituţia pacifistă a ţării pentru a le permite forţelor nipone să participa la operaţiuni militare externe.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”