Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Înregistrare video trucată despre ministrul grec Varoufakis, la televiziunea germană

Un prezentator al televiziunii germane a recunoscut miercuri că a trucat o înregistrare video a ministrului grec al finanțelor Yanis Varoufakis, a cărei difuzare într-o emisiune cu mare audiență duminică a provocat o polemică pentru că în ea inserase un gest obscen al acestuia la adresa Germaniei, relatează AFP.

Ilar, Jan Bohmermann, prezentator al unei emisiuni satirice pe canalul public ZDF, afirmă — într-o înregistrare video postată online miercuri seara pe site-ul internet al emisiunii sale Neo Magazin Royale — că el este la originea trucajului și explică modul în care a procedat.

'Respirați profund, nu cădeți de pe scaune, trebuie să fiți foarte curajoși !', anunță prezentatorul.

Urmează extrasul din controversata înregistrare video, făcută în 2013, în cursul unui festival la Zagreb. Ministrul, care denunțase duminică un 'trucaj', vorbește într-adevăr despre 'a-i arăta un deget Germaniei', dar gestul obscen cu care își însoțește cuvintele nu apare în film.

Bohmermann explică cum și-a asigurat conivența colaboratorilor de la festivalul la care participase Varoufakis în Croația, care l-au ajutat să recupereze materialul video și să-i insereze faimosul deget. Înregistrarea a fost apoi difuzată online pe YouTube.

Extrasul astfel manipulat a fost difuzat duminică seara într-un talkshow politic cu mare audiență pe ARD, alt canal public al televiziunii germane, unde Yanis Varoufakis răspundea în duplex de la Atena întrebărilor lui Gunther Jauch, prezentator foarte cunoscut în Germania. Difuzarea acestor imagini, denunțate imediat ca fiind un fals de ministrul vizat, a indus o răceală suplimentară în emisiunea deja tensionată, într-o perioadă în care Berlinul și Atena au dispute în legătură cu politica economică greacă și cu viitorul Greciei în zona euro.

Jauch a promis să verifice veridicitatea înregistrării, iar societatea care îi produce emisiunea a difuzat luni un comunicat prin care asigura că nu a descoperit, 'pentru moment, niciun semn de manipulare sau de trucaj', potrivit opiniei 'mai multor experți'.

Bohmermann explică detaliat cum echipele sale au adăugat controversatul deget, la începutul lunii februarie, mergând până la ajustarea umbrelor create de gest pentru a-i conferi o mai mare autenticitate.

'Aștept de duminică seara să mă caute cineva și să mă întrebe dacă noi am trucat filmul video, dar nimeni nu m-a căutat', a spus Bohmermann, încheind: 'Vă rog să ne scuzați, dle Varoufakis, nu vom mai repeta asta !'

Jan Bohmermann este și autorul unui film video intitulat 'V ca Varoufakis', care a circulat enorm pe internet la sfârșitul lunii februarie și care îl prezenta pe ministru grec ca pe un supererou capabil să plieze zona euro. În film apare pentru scurt timp și faimosul deget.

ZDF nu a confirmat oficial versiunea lui Bohmermann, dar a retransmis pe Twitter confesiunea sa. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Primul semn că PSD stă prost. Dragnea, la Antena 3: Am auzit un zvon că ar vrea să încerce o fraudă la s…

2 ALERTĂ Un om a murit în Vaslui după ce ambulanța în care se afla a rămas blocată în noroi! Dăncilă: „Guvernul …

3 VIDEO Repetentul clasei candidează la europarlamentare: „Vrei să mă ajuți? Stai acasă!” / Mircea Bravo, un nou v…

4 Citiți și voi ce MĂCEL e în PSD! Ăștia au luat-o razna, oameni buni, puterea le-a luat mințile!

5 ALERTĂ Va fi MĂCEL! Mobilizare masivă a românilor din Europa pentru alegeri! Lăcrimezi când vezi că tot ei înc…

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Fotografii nepublicate din arhiva National Geographic