Intensificare a luptelor în estul Ucrainei, în pofida eforturilor diplomatice de dezamorsare a conflictului

Intensificare a luptelor în estul Ucrainei, în pofida eforturilor diplomatice de dezamorsare a conflictului

Patru militari ucraineni și un civil au fost uciși în ultimele 24 de ore în estul separatist prorus al Ucrainei, unde atacurile au crescut în intensitate în pofida eforturilor diplomatice franco-germane pentru detensionarea situației, relatează AFP.

'Situația s-a deteriorat și atacurile rebelilor s-au intensificat, mai ales în apropiere de Donețk', bastion al separatiștilor proruși, a anunțat Oleksandr Motuzianiuk, purtător de cuvânt al armatei ucrainene în cursul unei conferințe de presă.

Doi militari ucraineni au fost uciși în apropiere de Donețk și alți doi lângă Mariupol, port strategic și ultimul mare oraș din zona de conflict controlat de guvernul ucrainean, a precizat el. Alți 12 soldați au fost răniți, potrivit acestuia.

În același timp, un civil și-a pierdut viața și încă 12 au fost răniți în teritoriile controlate de rebeli, a indicat pentru AFP un responsabil al separatiștilor, Eduard Basurin, denunțând bombardamentele armatei ucrainene asupra localității Gorlivka, situată la aproximativ 30 km nord-est de Donețk, și asupra unor cartiere situate din partea de vest a Donețkului.

Anunțul recrudescenței violențelor intervine la o zi după un summit la Berlin între președintele ucrainean, Petro Poroșenko, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez, Francois Hollande. Liderii europeni au pledat pentru respectarea armistițiului instalat la 15 februarie și de atunci încălcat aproape zilnic în mai multe puncte ale liniei frontului.

Cei trei lideri s-au întâlnit în absența omologului lor rus, Vladimir Putin, cu care au negociat acordurile de la Minsk-2 în luna februarie.

Poroșenko a declarat că țara sa a respectat în totalitate acordurile, adăugând că "Rusia și rebelii reprezintă singura amenințare pentru reinstalarea păcii'.

Kievul și Occidentul acuză Moscova de înarmarea rebelilor din estul Ucrainei și de faptul că a desfășurat trupe regulate în zonă, dar Rusia neagă categoric aceste acuzații.

Peste 6.800 de persoane, în principal civili, au fost ucise în conflictul din estul Ucrainei, de la începutul său la mijlocul lunii aprilie 2014 și până în prezent. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...