Între 4.000 şi 5.000 de refugiaţi yazidi se află în munţii Sinjar în Irak, anunţă Pentagonul

Între 4.000 şi 5.000 de refugiaţi yazidi se află în munţii Sinjar în Irak, anunţă Pentagonul

Între 4.000 şi 5.000 de membri ai minorităţii yazidi se află în prezent în munţii Sinjar, în nordul Irakului, unde s-au refugiat din cauza ofensivei extremiştilor sunniţi ai Statului Islamic (SI), a anunţat joi Pentagonul.

Între 4.000 şi 5.000 de refugiaţi yazidi se află în munţii Sinjar în Irak, anunţă Pentagonul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 20 de membri ai Beretelor Verzi americane, trimişi cu o zi înainte la faţa locului, au estimat că între 4.000 şi 5.000 de refugiaţi yazidi se află în munţi, dar, a subliniat contraamiralul John Kirby, "unii dintre aceştia, poate vreo 2.000, trăiesc acolo. Ei nu vor neapărat să plece şi nu vom încerca să-i forţăm să părăsească munţii".

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat joi că bombardamentele americane au permis străpungerea asediului munţilor Sinjar, respingând ideea unor operaţiuni suplimentare pentru evacuarea refugiaţilor din munţi.

"Considerăm că riscul unor acte de violenţe în munţii Sinjar este redus", a adăugat Kirby.

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al ONU a estimat la câteva zeci de mii numărul de persoane deplasate în Irak, acestea fiind în mare yazidi, o minoritate kurdofonă non-musulmană.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...