Israelul a mărit pedepsele pentru persoanele care aruncă pietre, palestinienii protestează

Parlamentul israelian a mărit pedepsele până la 20 de ani de închisoare pentru persoanele care aruncă pietre în vehicule și pe străzi, măsură considerată de către un oficial palestinian ca fiind rasistă și excesivă, relatează marți agenția Reuters.

Cu 69 de voturi ''pentru'' și 17 ''împotrivă'', parlamentarii israelieni s-au pronunțat luni seara în favoarea majorării pedepselor, legea fiind adoptată după un val de proteste palestiniene care au avut loc anul trecut în Ierusalimul de Est.

''Toleranța față de teroriști încetează astăzi. Cel care aruncă pietre este un terorist și numai o sancțiune corespunzătoare poate servi drept mijloc de descurajare și chiar pedeapsă'', a declarat într-un comunicat ministrul israelian de justiție Ayelet Shaked, din cadrul partidului de extrema-dreaptă Casa Evreiască.

Confruntările dintre tineri palestinieni și poliția israeliană degenerează de obicei în violențe și aruncarea pietrelor a devenit un simbol al rezistenței palestiniene de la prima revoltă palestiniană — Intifada — împotriva Israelului la sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90.

Începând din 2011, trei israelieni, inclusiv un bebeluș și o fată, au fost uciși în Cisiordania ocupată după ce-au fost aruncate pietre asupra vehiculului în care ei circulau.

Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului au criticat Israelul pentru folosirea excesivă a forței, inclusiv tirurile cu gloanțe reale, pentru reprimarea demonstrațiilor palestinienilor, provocând zeci de morți și sute de răniți.

Noua lege permite o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare pentru cei care aruncă pietre asupra unui vehicul cu intenția de a provoca răni corporale și 10 ani de închisoare dacă intenția nu a fost probată.

În astfel de cazuri, procurorii nu cereau pedepse mai mari de trei luni de închisoare atunci când fapta nu se solda cu răni grave.

Potrivit declarațiilor lui Qadura Fares, șeful organizației Clubul deținuților palestinieni, care acordă consultanță în numele deținuților palestinieni aflați în închisorile israeliene, noua lege este ''rasistă''. ''Această lege este rușinoasă și contravine celor mai elementare reguli că pedeapsa trebuie să fie după faptă'', a declarat Fares.

Legea se va aplica teritoriului ce include Ierusalimul de Est, dar nu și Cisiordaniei ocupate, din care majoritatea este sub jurisdicția armatei israeliene.

Conform Knessetului, în Israel au loc anual circa 1.000 de inculpări în cazul persoanelor acuzate c-au aruncat pietre. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

2 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

3 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

4 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

5 VIDEO Pe ăsta îl saltă primul! S-a autodenunțat în direct! S-a dus acasă la fosta șefă TAROM! „M-am întâlnit c…

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Privește cum o mașină e distrusă la fier vechi în câteva secunde