Japonia: Premierul Shinzo Abe, decis să faciliteze desfășurarea armatei nipone în străinătate

Japonia intenționează să prezinte la începutul anului 2015 reforme care să faciliteze desfășurarea forțelor sale armate în străinătate, în cursul operațiunilor de menținere a păcii și pentru sprijinul logistic al aliaților săi, relatează AFP, citând presa locală duminicală.

Guvernul premierului Shinzo Abe și Partidul Liberal-Democrat (PLD, de dreapta) doresc să autorizeze forțele armate nipone să participe la operațiuni militare externe dincolo de cadrul legal instituit în 1947 printr-o Constituție pacifistă.

Nu există de fapt în prezent niciun mecanism permanent care să permită mobilizarea Forțelor de autoapărare (SDF, numele oficial al armatei japoneze) pentru operațiuni în străinătate, în afară de cazul operațiunilor de menținere a păcii și de agresiune a teritoriului său.

Noile texte ar încadra participarea trupelor în sprijinul misiunilor forțelor multinaționale sau ale SUA, important aliat al Japoniei și protector în prezent al arhipelagului nipon, potrivit agenției Nikkei.

De la venirea sa la putere spre sfârșitul anului 2012, Shinzo Abe, cu o poziție consolidată în urma victoriei în alegerile legislative anticipate din decembrie, a decis să revizuiască Constituția pentru a elimina articolul 9 care stipulează că țara sa renunță "pentru totdeauna" la război.

Totodată, PLD trebuie să-și convingă aliatul centrist Komeito, care se opune unor astfel de reforme.

O parte din populația japoneză, încă traumatizată de infernul nuclear de la Hiroshima și Nagasaki, se opune de asemenea creșterii în putere a SDF și mai mulți vecini ai Japoniei, în primul rând China, interpretează planurile lui Abe drept o amenințare directă.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…