Japonia: Premierul Shinzo Abe, decis să faciliteze desfășurarea armatei nipone în străinătate

Japonia: Premierul Shinzo Abe, decis să faciliteze desfășurarea armatei nipone în străinătate

Japonia intenționează să prezinte la începutul anului 2015 reforme care să faciliteze desfășurarea forțelor sale armate în străinătate, în cursul operațiunilor de menținere a păcii și pentru sprijinul logistic al aliaților săi, relatează AFP, citând presa locală duminicală.

Guvernul premierului Shinzo Abe și Partidul Liberal-Democrat (PLD, de dreapta) doresc să autorizeze forțele armate nipone să participe la operațiuni militare externe dincolo de cadrul legal instituit în 1947 printr-o Constituție pacifistă.

Nu există de fapt în prezent niciun mecanism permanent care să permită mobilizarea Forțelor de autoapărare (SDF, numele oficial al armatei japoneze) pentru operațiuni în străinătate, în afară de cazul operațiunilor de menținere a păcii și de agresiune a teritoriului său.

Noile texte ar încadra participarea trupelor în sprijinul misiunilor forțelor multinaționale sau ale SUA, important aliat al Japoniei și protector în prezent al arhipelagului nipon, potrivit agenției Nikkei.

De la venirea sa la putere spre sfârșitul anului 2012, Shinzo Abe, cu o poziție consolidată în urma victoriei în alegerile legislative anticipate din decembrie, a decis să revizuiască Constituția pentru a elimina articolul 9 care stipulează că țara sa renunță "pentru totdeauna" la război.

Totodată, PLD trebuie să-și convingă aliatul centrist Komeito, care se opune unor astfel de reforme.

O parte din populația japoneză, încă traumatizată de infernul nuclear de la Hiroshima și Nagasaki, se opune de asemenea creșterii în putere a SDF și mai mulți vecini ai Japoniei, în primul rând China, interpretează planurile lui Abe drept o amenințare directă.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei / Indiciile oferite de experți militari

2 Dihonie în PSD din cauza grevei de la STB! / Ciolacu a strâns-o de „amigdale” pe Firea să-l demisioneze pe ăla d…

3 VIDEO Priviți ce postează Armata Rusiei!

4 București, duminică seara...

5 Valentin Naumescu: Rusia a luat deja decizia privind Ucraina / Amănuntul uitat de mulți și invocat de profesor