Japonia renunţă la interdicţia de export a armelor; China este cu ochii pe Tokyo

Japonia renunţă la interdicţia de export a armelor; China este cu ochii pe Tokyo

Cabinetul premierului Shinzo Abe a aprobat un plan care înlocuieşte restricţia din 1967, care interzicea sub orice formă comerţul cu arme, cu un nou set de norme. Acestea prevăd interdicţia exporturilor de arme doar către ţările aflate în stare de conflict sau către ţările care prezintă o ameninţare la pacea şi securitatea internaţională.

Vânzările de arme, potrivit politicii pacifiste a Japoniei, trebuie să contribuie la menţinerea păcii internaţionale şi la consolidarea apărării ţării, relatează Reuters.

„Conform noilor reguli, am făcut mai transparentă procedura de transfer a echipamentelor de apărare. Acest lucru va contribui la pacea şi cooperarea internaţională din punctul de vedere al pacifismului proactiv”, a declarat Yoshihide Suga, secretar-şef al cabinetului lui Shinzo Abe.

Constituţia Japoniei de după cel de-al Doilea Război Mondial, avea menirea de a interzice mijloacele de implicare într-un alt război. Politica naţională a pacifismului a fost adoptată de majoritatea populaţiei, iar la două decenii mai târziu a fost introdusă o interdicţie de comercializare a armelor către ţările străine.

Pro şi contra export arme

Susţinătorii noilor norme speră că iniţiativa guvernului nipon va spori activitatea producătorilor autohtoni de arme, fără să ignore contextul actual tensionat cauzat de conflictele teritoriale cu statul chinez şi de ameninţările unei Coree de Nord imprevizibile.

China a reacţionat la schimbările anunţate de Tokyo, adoptând o atitudine precaută. Guvernul chinez a mai acuzat în trecut că premierul Shinzo Abe încearcă să-şi remilitarizeze ţara.

Beijingul urmăreşte cu atenţie evoluţia normelor care relaxează interdicţia exporturilor de arme, a declarat Hong Lei, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei. „Schimbările politicilor Japoniei în domeniile militare şi de securitate au impact asupra securităţii şi a stabilităţii întregii regiuni. Din motive istorice, politicile de securitate ale Japoniei sunt întotdeauna urmărite cu atenţie de ţările din regiune şi de comunitatea internaţională”, a declarat Hong Lei în cadrul unei conferinţe de presă în Beijing.

Relaţia între China şi Japonia trece prin momente dificile din cauza unor conflicte privind dreptul de proprietate asupra unor insule din Marea Chinei de Est. Beijingul are divergenţe asemănătoare şi cu alte ţări în afară de Japonia, după ce şi-a autodeclarat proprietatea majorităţii teritoriilor din Marea Chinei de Sud.

Pe lângă acest aspect, legăturile diplomatice chino-japoneze sunt încă afectate de campania expansionistă a Japoniei, care s-a desfăşurat de-a lungul Asiei în prima jumătatea secolului XX.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”