Joe Biden: Rusia trebuie să respecte acordurile de pace și să restituie Ucrainei peninsula Crimeea

Joe Biden: Rusia trebuie să respecte acordurile de pace și să restituie Ucrainei peninsula Crimeea

Vicepreședintele american Joe Biden, aflat în vizită în Ucraina, a cerut luni Moscovei să respecte acordurile de pace pentru estul separatist prorus al Ucrainei și să restituie Kievului peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, relatează AFP.

Acordurile de pace de la Minsk, semnate în februarie cu medierea Germaniei și a Franței, 'nu vor avea șansă de reușită dacă Rusia nu-și îndeplinește angajamentele', a declarat Joe Biden în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Petro Poroșenko.

'Moscova trebuie să pună capăt ocupației teritoriului suveran al Ucrainei. Crimeea este încă un teritoriu suveran al Ucrainei', a subliniat el.

'Invazia Crimeii de către Rusia nu va fi niciodată acceptată de Statele Unite, nici de comunitatea internațională', a mai spus vicepreședintele american.

Acordurile de la Minsk prevăd preluarea controlului de către Ucraina a graniței sale cu Rusia, din care 20% (400 de km) se află în prezent în mâinile separatiștilor proruși, precum și retragerea militarilor și a mercenarilor străini.

Kievul și statele occidentale acuza Rusia că sprijină militar rebelii din estul Ucrainei și că a desfășurat trupe în aceste zone. Moscova respinge însă orice implicare militară în conflictul care a făcut peste 8.000 de morți din aprilie 2014 și nu admite decât prezența 'voluntarilor' plecați să lupte alături de insurgenți.

Conflictul a izbucnit la o lună după anexarea peninsulei Crimeea de către Kremlin, precedată de trei săptămâni de ocupație de către trupele ruse și de un referendum controversat care nu a fost recunoscut de comunitatea internațională. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”