John McCain, aşteptat în weekend într-o vizită în Republica Moldova

John McCain, aşteptat în weekend într-o vizită în Republica Moldova

Senatorul John McCain este aşteptat la sfârşitul săptămânii într-o vizită la Chişinău, pe fondul îngrijorărilor exprimate de oficiali de la Washington în legătură cu impactul crizei din Ucraina asupra conflictului din regiunea transnistreană, anunţă Departamentul de Stat într-un comunicat.

John McCain (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Republicanul John McCain este aşteptat la Chişinău în weekend, împreună cu o delegaţie a Senatului SUA. Senatorii americani urmează să viziteze, de asemenea, ţările baltice.

În urma anexării peninsulei Crimeea de către Rusia, senatorul John McCain a criticat dur Rusia şi a atras atenţia în legătură cu situaţia din Republica Moldova.

Preşedintele Vladimir Putin ar putea viza Republica Moldova şi Letonia după anexarea regiunii ucrainene Crimeea, avertiza el luna trecută, într-o emisiune a postului Fox News. "Republica Moldova este ţara care trebuie urmărită cu atenţie", a declarat McCain, care a atras atenţia că Republica Moldova nu este membră NATO şi că în regiunea separatistă transnistreană există trupe ruse.

Vizita delegaţiei americane la Chişinău intervine pe fondul temerilor privind eventuale presiuni ale Rusiei asupra Republicii Moldova, înaintea semnării Acordului de Asociere cu UE.

Mai mulţi oficiali şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea în legătură cu tensiuni privind conflictul din regiunea trasnistreană, în condiţiile în care Rusia menţine trupe pe teritoriul Republicii Modova.

Adjunctul secretarului de Stat american pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, a declarat, joi, într-o audiere în Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului, că Republica Moldova simte impactul crizei din Ucraina.

"Republica Moldova în special este victima unor presiuni economice din partea Rusiei, a propagandei intense promovate de Rusia împotriva integrării europene a Chişinăului şi a reînnoirii mişcărilor separatiste din Transnistria şi Găgăuzia", a afirmat Victoria Nuland.

Oficialul american a adăugat că, în ultimele luni Statele Unite "au intensificat sprijinul politic şi economic în Republica Moldova, dar şi în alte state din regiune, şi că aceste eforturi vor fi susţinute în continuare".

Victoria Nuland a anunţat luna trecută, într-o vizită la Chişinău, că Statele Unite vor acorda Republicii Moldova un ajutor în valoare de zece milioane de dolari pentru securizarea frontierelor.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…