Judecaţi în cinci minute: 683 de egipteni, condamnaţi la moarte

Judecaţi în cinci minute: 683 de egipteni, condamnaţi la moarte

La scurt timp după ce sentinţa a fost dată, familiile strânse în faţa tribunalului au început să ţipe la aflarea verdictului, iar câteva femei au leşinat.

Mohamed Elmessiry, desemnat ca observator din partea Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului „Amnesty International“, a declarat că procesul „a fost lipsit de garanţiile de bază ale unei judecăţi corecte“ şi că acest caz a „ucis“ credibilitatea sistemului judiciar egiptean.

Membrii „Frăţiei Musulmane“ au fost condamnaţi pentru implicarea în activităţi teroriste, cum ar fi atacul asupra unei secţii de poliţie, care a avut loc anul trecut.Cei 492 de membri ai mişcării cărora instanţa a refuzat să le confirme condamnarea la moarte, au primit 25 de ani de închisoare fiecare. Verdictele de condamnare la moarte şi de închisoare pe viaţă pot fi contestate, mai departe, la Curtea de Apel.

Mai mulţi avocaţi ai acuzaţilor au boicotat audierea de luni, 28 aprilie, şi au cerut ca judecătorul, pe care l-au numit „măcelar“, să fie schimbat, dar cererea a fost respinsă. Unul din avocaţi, Mohamed Abdel Waheb, care a reprezentat în instanţă 25 dintre membrii "Frăţiei Musulmane", a declarat că şedinţa tribunalului nu a durat mai mult de cinci minute. Judecătorul catalogat drept „măcelar“ de către avocaţi, Saeed Youssef, a atras pentru prima dată atenţia grupurilor internaţionale de apărare a drepturilor omului cu ocazia procesului din 24 martie, când a dat sentinţa iniţială pentru cei 529 de acuzaţi, în urma unui proces la fel de rapid şi presărat cu nereguli, relatează Al Jazeera.

"Frăţia Musulmană " a fost scoasă în afara legii de autorităţile egiptene, în urmă cu câteva luni, urmare a sprijinului pe care l-a oferit fostului preşedinte egiptean, Mohammed Mursi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...