Kerry: Afirmațiile ayatollahului Khamenei de sfidare a SUA, 'foarte deranjante'

Kerry: Afirmațiile ayatollahului Khamenei de sfidare a SUA, 'foarte deranjante'

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a calificat marți drept 'foarte deranjante' declarațiile sfidătoare ale ghidului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, conform cărora acordul în domeniul nuclear cu marile puteri nu va schimba politica Teheranului față de 'guvernul arogant american' și nici sprijinul pentru 'prietenii' din regiune, transmite Reuters.

'Nu știu cum să o interpretez în acest moment altfel decât așa cum pare, și anume că aceasta este politica sa', a declarat Kerry, într-un interviu la televiziunea Al Arabyia. 'Știu însă că adesea se fac declarații publice, iar lucrurile pot evolua în mod diferit. Dacă aceasta este politica (sa), este foarte deranjant, foarte îngrijorător', a adăugat șeful diplomației americane.

Într-un discurs rostit sâmbătă cu ocazia rugăciunii de Aid Al-Fitr, care marchează sfârșitul postului de Ramadan, ayatollahul Khamenei a declarat că 'politicile SUA în regiune sunt opuse cu 180 de grade celor ale Republicii Islamice'.

'Chiar și după acest acord, politica noastră față de guvernul arogant american nu se va schimba', a insistat Khamenei, al cărui discurs, rostit într-o moschee din Teheran, a fost salutat cu strigăte de 'Moarte Americii!' și 'Moarte Israelului!'.

O serie de state arabe acuză de multe vreme Teheranul de ingerințe, prin sprijin financiar sau armat în favoarea unor mișcări politice din Bahrein, Yemen sau Liban.

Potrivit lui John Kerry, aliații arabi ai SUA au capacitatea de a face față ingerințelor Iranului în regiune. 'Cred că evaluările președintelui Obama și ale armatei noastre, evaluările serviciilor noastre de informații arată că, dacă se organizează corect, toate statele arabe au un potențial nevalorificat care este foarte, foarte semnificativ pentru a fi apt să respingă oricare dintre aceste activități', a explicat Kerry. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro