Kievul lansează operaţiuni antiteroriste împotriva separatiştilor ruşi

Kievul lansează operaţiuni antiteroriste împotriva separatiştilor ruşi

Preşedintele intermar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a avertizat că „Separatiştii" care „iau armele, care invadează clădiri, vor fi trataţi cum prevede Constituţia şi legile, ca terorişti şi criminali". Forţele de ordine „nu vor ridica niciodată armele împotriva unor manifestanţi paşnici", a subliniat şeful statului în Parlament.

Turcinov a declarat că „arme de foc şi grenade" au fost utilizate împotriva forţelor de ordine mobilizate pentru preluarea controlului asupra sediului administraţiei locale în oraşul Harkov. „Mai mulţi membri ai forţelor de ordine au fost răniţi", a spus el.

În această dimineaţă, forţele de ordine au arestat aproximativ 70 de separatişti pro-ruşi care atacau sediul administraţiei locale de la Harkov, în estul Ucrainei, a anunţat marţi filiala locală a Ministerului de Interne, potrivit AFP.

Manifestanţi proruşi au aruncat luni seara cu cocteiluri Molotov asupra sediului administraţiei, incendiind două birouri de la parter, potrivit unor oficiali locali din cadrul ministerului. Incendiul a fost controlat rapid.

După aceste incidente, forţele de ordine au lansat „o operaţiune antiteroristă care a securizat imobilul administraţiei locale în întregime", iar aproximativ 70 de persoane au fost arestate pentru „separatism", „tulburări în masă" şi „punerea în pericol a sănătăţii altor persoane", potrivit acestor surse.

Avakov a anunţat pe Facebook în noaptea precedentă că „operaţiunea antiteroristă a început. Centrul oraşului este încercuit. Nu vă fie frică".

Un deputat, Nikolai Kniajiţki, care a putut să dicute cu Avakov, a declarat, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că operaţiunea a fost efectuată de către o unitate specială din cadrul forţelor Ministerului de Interne, unităţi militare aflate în suboedinea ministerului, şi anume „Jaguar".

„Ei (membri ai unităţii Jaguar) sunt pregătiţi să intervină în est pentru a-i neutraliza pe criminali", a scris el, referindu-se aparatent la oraşul Doneţk, unde separatiştii deţin în continuare controlul asupra sediului administraţiei.

Luni, secesioniştii au proclamat „republica suverană Doneţk“, în ciuda avertizărilor noilor autorităţi ucrainene, care au declarat că Rusia destabilizează în mod intenţionat regiunile din estul Ucrainei, în contextul unui „plan de dezmembrare a ţării“.Potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, ei au decis să organizeze, până la 11 mai, un referendum privitor la suveranitatea regională.

Postul de televiziune ucrainean Kanal 5 a difuzat imagini cu un bărbat care cerea „forţe de intervenţie“ ruseşti, provocând temeri în legătură cu posibilitatea derulării unui scenariu similar celui care a avut loc în Crimeea, peninsulă a Ucrainei alipită în martie la Rusia, după un referendum nerecunoscut de Ucraina şi Occident, care vorbesc despre „anexare“.

Vladimir Putin s-a angajat să apere „prin toate mijloacele“, în caz de violenţe, populaţiile rusofone din republicile fostei URSS, iar desfăşurarea a circa 40.000 de soldaţi ruşi la frontierele cu Ucraina a stârnit temeri privind o invazie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...