Kremlinul visează la o nouă Yalta (istoric rus)

Kremlinul visează la o nouă Yalta (istoric rus)

Kremlinul 'visează la o nouă Yalta', a afirmat istoricul rus Nikita Petrov joi la Gdansk în timpul unei dezbateri între istorici organizate la începutul ceremoniilor ce marchează 70 de ani de terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, transmite AFP. 'Dar acest vis este o aberație, întrucât nu mai este nimic de împărțit', a adăugat istoricul, membru al asociației pentru apărarea drepturilor omului 'Memorial'. 'Nu va exista o Yalta 2, chiar dacă Rusia nu știe să-și accepte înfrângerea istorică', a insistat el.

În așteptarea dezbaterii politice despre 'lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial și semnificația lor astăzi', ce va fi găzduită în cursul serii de președintele polonez Bronislaw Komorowski și la care vor participa mai mulți șefi de stat din Europa Centrală și de Est, inclusiv președintele român Klaus Iohannis, istorici polonezi, germani, ruși, britanici și francezi au luat în discuție evenimentele din anul 1945 pentru a analiza opiniile divergente pe care acestea le-au stârnit în rândul sovieticilor și occidentalilor.

Dar evenimentele recente, respectiv politica Rusiei și acțiunile acesteia împotriva Ucrainei, nu aveau cum să lipsească din dezbateri.

Astfel, profesorul Adam Rotfeld, fost ministru polonez de externe, a apreciat că Ucraina, pentru a-și păstra orientarea proeuropeană, va accepta în final pierderea Crimeii și a celor două provincii separatiste proruse Donețk și Lugansk. El consideră de asemenea că șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, urmărește revenirea la 'Europa lui Metternich' de la începutul Secolului al XIX-lea, dar de data aceasta guvernată de troica SUA-UE-Rusia.

Reuniunea politică de la Gdansk, desfășurată la inițiativa președintelui Komorowski — care se așteaptă să obțină un nou mandat la alegerile prezidențiale de duminică — este considerată de guvernul rus un eveniment menit să concureze tradiționala paradă militară ce are loc pe 9 mai în Piața Roșie din Moscova, la care liderii occidentali au declinat invitația de a asista, deși anul acesta ea are o semnificație specială în contextul împlinirii a șapte decenii de la capitularea Germaniei naziste. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...