Libia, în pericol să devină o nouă Sirie (ministru libian)

Libia, în pericol să devină o nouă Sirie (ministru libian)

Creșterea puterii grupurilor extremiste amenință să transforme Libia într-o nouă Sirie, a declarat pentru AFP ministrul libian de externe, Mohamed Dayri, care face apel la occidentali să înarmeze forțele libiene care se luptă cu jihadiștii.

'Timpul presează', a declarat Mohamed Dayri cu prilejul unei scurte vizite la Paris de marți seară. 'Terorismul nu reprezintă un pericol pentru Libia și țările vecine, dar este o amenințare împotriva Europei care se intensifică', a adăugat el.

'În absența unei soluții politice, țara poate fi antrenată într-un veritabil război civil ca în Siria', a avertizat ministrul, a cărui țară, pradă luptelor dintre milițiile rivale, s-a scufundat în haos.

Mohamed Dayri a subliniat că guvernul său, recunoscut de comunitatea internațională, nu pledează 'pentru o nouă intervenție militară occidentală', după modelul celei care a dus la înlăturarea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, ci pentru 'întărirea capacităților armatei libiene'.

El a cerut deja săptămâna trecută, în fața Consiliului de Securitate al ONU, o ridicare a embargoului impus din 2011 pentru armele destinate Libiei.

'Formarea unui guvern de uniune națională este o prioritate a Libiei, înainte de a fi o solicitare internațională', a adăugat ministrul. 'Dar chiar dacă vom reuși de mâine să formăm un astfel de guvern, ne trebuie ajutor pentru armata libiană', a mai spus Dayri.

Întrebat despre suspendarea participării parlamentului aferent guvernului său la dialogul mediat de ONU după atentatele revendicate de gruparea Statul Islamic soldate vineri cu peste 40 de morți în estul țării, ministrul a dat asigurări că tabăra sa 'nu pune la îndoială' necesitatea dialogului și că va reveni la negocieri.

Libia, bogat stat petrolier, este în prezent condusă de două parlamente și două guverne rivale, unul apropiat de milițiile islamiste care controlează capitala Tripoli și un altul, cu sediul la Tobruk, recunoscut de comunitatea internațională. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski