Majoritatea britanicilor ar vota să iasă din UE și cei mai mulți români vor să rămână (sondaj ORB)

Majoritatea britanicilor ar vota să iasă din UE și cei mai mulți români vor să rămână (sondaj ORB)

Majoritatea britanicilor care s-au decis ar vota să iasă din Uniunea Europeană, făcând din Regatul Unit de departe cea mai eurosceptică țară din blocul de 28 de membri, în timp ce sprijinul pentru a rămâne se situează la cel mai ridicat nivel în România, potrivit unui sondaj de opinie ORB publicat joi și citat de agenția Reuters.

În timp ce prim-ministrul britanic David Cameron caută să obțină un acord de la ceilalți lideri ai UE înainte de un referendum pe care l-ar putea convoca chiar în luna iunie a acestui an, sondajul arată că opoziția față de Uniunea Europeană este în creștere în Marea Britanie.

Și în timp ce 21% din alegători sunt încă indeciși, sondajul ORB (Opinion Research Business, o agenție independentă de sondaje cu sediul la Londra n.r.) arată că 43% dintre britanici vor să iasă din UE, față de 36% care vor să rămână.

Când alegătorii indeciși nu sunt luați în considerare, 54% dintre britanici doresc o ieșire britanică din UE sau "Brexit", față de 51% cu un an înainte, iar 46% vor să rămână, în scădere de la 49% în anul precedent, notează Reuters.

"În ciuda votului ce plutește în aer asupra Brexit, semnificativ mai mulți oameni afirmă că s-au simțit și mai îndepărtați de Europa în ultimele douăsprezece luni decât mai aproape de ea", a declarat Johnny Heald, director executiv la ORB International, pentru Reuters.

"Dacă prim-ministrul vrea să evite dezastrul în timpul mandatului său, cineva trebuie să înceapă să convingă publicul foarte curând de ce ar trebui să rămânem o parte a UE", a adăugat el.

Sondajul indică faptul că referendumul ar putea fi mai aproape decât au presupus unii politicieni și rezultatul va depinde de o cincime dintre alegătorii britanici, care sunt încă indeciși.

O ieșire britanică ar zgudui Uniunea din temelii, lăsând-o fără a doua cea mai mare economie și una dintre primele ei două puteri militare.

Pro-europenii avertizează că ieșirea din UE ar lovi economia britanică și ar putea declanșa destrămarea Regatului Unit determinând un alt vot scoțian pro-independență. Oponenții rămânerii în UE afirmă că Marea Britanie ar prospera în afara blocului.

În timp ce sprijinul pentru a ieși este cel mai ridicat în Marea Britanie, susținerea pentru a rămâne în UE este cea mai mare în România (85%), Germania (72%), Finlanda (71%) și Spania (68%), notează Reuters.

În cele 14 țări chestionate, 64% vor să rămână, neschimbat față de acum un an, deși în țări ca Italia — unde 42% vor acum să iasă față de 25% acum un an — există o creștere a opoziției de a rămâne în UE.

În Grecia, 44% au spus că ar prefera să aibă moneda proprie, în scădere de la 55% în anul precedent, în timp ce 43% au declarat că vor euro, de la 33% acum un an.

Sondajul arată că 12% dintre greci nu sunt nici contra euro și nici a drahmei.

Sondajul ORB International a fost efectuat pe un eșantion de 15.500 adulți în Europa.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria