Marea Britanie și-a retras ultimele trupe din sudul Afganistanului

Marea Britanie și-a retras ultimele trupe din sudul Afganistanului

Marea Britanie și-a retras luni ultimele trupe din sudul Afganistanului, după 13 de ani de conflict în care sute de soldați britanici și-au pierdut viața, informează AFP.

O ceremonie organizată la baza aeriană din Kandahar a marcat plecarea ultimilor militari ai Royal Air Force, după transferul către armata afgană a ultimei baze în luna octombrie.

De la începerea conflictului în 2001, Marea Britanie a pierdut 453 de militari în operațiunile din Afganistan.

'Forțele armate britanice sunt mândre că și-au încheiat misiunea în sudul Afganistanului. Datorită curajului și devotamentului lor, țara are șanse mari pentru un viitor stabil. Plecarea noastră de la baza aeriană din Kandahar reprezintă un eveniment istoric important', a declarat ministrul britanic al apărării Michael Fallon într-un comunicat.

O mare parte a operațiunilor militare conduse de britanici au avut loc în provincia Helmand, care rămâne un bastion al talibanilor și un centru important pentru cultivarea de opiu.

Forțele de luptă ale NATO vor părăsi țara până la sfârșitul lunii decembrie. În Afganistan va rămâne în 2015 o forță străină formată din aproximativ 12.500 de militari, care vor avea drept misiune pregătirea și sprijinirea armatei afgane.

Cotidianul New York Times a făcut însă cunoscut vineri că președintele Barack Obama a decis să prelungească cu un an misiunea de luptă a trupelor americane din Afganistan.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...